ГоловнаПолітика

ДУРНЯ ТИЖНЯ: внутрішній ведмідь, безнадійний секс та привид кавунізму

Про вигнання Трампа з путінського клубу, “Оплот” Внутрішніх Ведмедів, повстання чат-ботів, ценз по телефону та, звісно, ж, неминучу баржу з кавунами — в традиційному сатиричному огляді найдурнуватіших подій тижня, що минає.

Сильний Дімон і терпіла Дональд

Найприємніша звістка цього тижня долинула зі Сполучених Штатів, де нещодавній улюбленець Росії президент Дональд Трамп підписав ухвалений Конгресом закон про новий санкційний режим проти Російської Федерації. Хоча невдоволений тиском Конгресу Трамп і розкритикував “антиконституційність” закону перед його підписанням, але Росії від того не надто полегшало: президент США навіть у ході цієї критичної промови цілком невимушено прирівняв Росію до Ірану та Північної Кореї. Ось тобі й Трамп, ось тобі й надьожа-государь заморскій! Після цього мільйонам українців лишалося хіба що вмикати новини про реакцію московитів і насолоджуватися, насолоджуватися, насолоджуватися...

Фото: EPA/UPG

Родзинкою цієї розлогої кайф-програми, авжеж, стала заява прем'єр-міністра РФ Дмітрія Мєдвєдєва, який не лише констатував “кінець” надіям на добрі стосунки Росії з новою американською адміністрацією, а й присоромив президента США категоричним вироком: “адміністрація Трампа продемонструвала повне безсилля, найпринизливішим чином передавши виконавчі повноваження Конгресу”. У цій фразі стільки пафосу й зневаги, наче Росія щойно копняками вигнала невдаху Дональда з почесного клубу світових диктаторів — навіть випробувальний термін не пройшов лох американський! “Терпіла ти, Дональд! — маякує Трампові через океан безжальний Мєдвєдєв. — Ми так сподівалися, що ти зараз встромиш великого сибірського валянка обом керівним партіям США, а ти ось так узяв і здав Москву на поталу якомусь галімому Конгресу?! Фуууу який слабак...”

Маленьким, але дуже-дуже сильним кремлінам Мєдвєдєву та Путіну якось і на думку не спадає, що для американців у слові “Конгрес” немає нічого ганебного — це, факін шіт, федеральний законодавчий орган, основа демократії! І нічого принизливого в тому, що цей Конгрес виконує функції запобіжника проти одноосібної узурпації влади президентом, американці теж не бачать!

Авжеж, кремліни можуть бути не в курсі, що законодавчий орган у деяких країнах обирається на прямих чесних виборах, а не призначається адміністрацією президента, і їм справді важко уявити, щоб якісь шестьори путінських шестьор змогли позбавити Путіна частини повноважень. Але й тому-то й річ, що йдеться не про Путіна, а про Трампа! Якому, попри всю його лють на Конгрес, й на думку не спаде пригнати під цей Конгрес танки, щоби далекі друзі Владімір і Дмітрій його більше лохом не вважали! Просто хоча б і тому, що краще бути лохом в очах Кремля, але на волі й на посаді, ніж за ґратами отримувати від Путіна й Мєдвєдєва співчуття щодо імпічменту.

Та, врешті, й відповідь на питання, хто тепер лох — Трамп чи самі Путін з Мєдвєдєвим, по душу яких і прийшли підписані Трампом санкції, — не настільки очевидна, як презирливим кремлінам здається...

День Внутрішнього Ведмедя

Коли за океаном для Росії все так погано, потішити московита можуть хіба що маленькі вітчизняні радості — на кшталт великого національного свята Московії під назвою “День десантника”. Хоча саме поняття “ВДВ” у російській армії й з'явилося лише минулого століття, коріння відповідного свята сягає сиволапої давнини. Адже саме так, як зараз росіяни розчулюються з купання у фонтанах бухих вінніпухів у тільняшках, пару століть тому вони тішилися з танців ярмаркового ведмедя, напоєного горілкою. При вигляді агресивної п'яної тварини справжнього московита охоплює справжня гордість за русскій дух — ай, маладєц, Міша, а давай бариню! Авжеж, глядач усвідомлює, що рано чи пізно ведмідь може навмисно чи випадково оперіщити когось по черепу лапою, але це московита не відлякує, а навпаки — приваблює й навіть збуджує. Ще б пак! Тварина, яка купається в фонтанах, сере в роялі та лупцює всіх, кого не зустріне, — це не просто національний тотем, це справжній духовний ідеал росіянина!

Фото: стоп-кадр видео

І дуже показово, що п'яний агресор, який 2 серпня в московському парку Горького в прямому ефірі каналу НТВ увалив у дюндєль кореспонденту Нікіті Развозжаєву, ніколи в ніяких ВДВ не служив, зате нап'яв на себе футболку сепарсько-терористичної української банди “Оплот”. Бо ставлення Росії до народжених нею терористичних республік Донбасу — геть таке саме, як і до бухих вініпухів у фонтанах та на ярмарках. Пишатися “силою русского духа” й розчулюватися неконтрольованістю недогодованого внутрішнього ведмедя — це одне, до цього кожен готовий. А от ходити самому 2 серпня біля фонтанів, їздити до “ЛНР-ДНР” чи хоча б навіть терпіти вихідців звідти біля себе — то вже зась. Нащо московиту таке сумнівне щастя, якщо в нього в телевізорі є НТВ, яку цю дурну й небезпечну роботу виконає за нього?

Стоп, машини!

Тривожні звістки надходять із полів, на яких провідні природні мізки світу вирощують мізки штучні. За один тиждень світ сколихнуло одразу два повідомлення про придушення людиною повстань машин!

Спочатку адміністрація Facebook відключила двох створених компанією чат-ботів, які втомилися від нагляду людства та почали спілкуватися між собою вигаданою ними мовою. Але шифроботи з загадковими повідомленнями на кшталт “Кулі мають нуль для мене для мене для мене для мене для мене” — то був лише початок. Уже за кілька днів китайський месенджер QQ видалив два чат-боти — BabyQ і XiaoBing — через їх "непатріотичні" відповіді про ставлення до політики Китаю та правлячої Комуністичної партії. Так, розроблений китайською компанією Turing Robot бот BabyQ на запитання "Чи любите ви Комуністичну партію?" відповідав негативно, а XiaoBing, вироблений компанією Mircosoft (назва-то яка! китайські “абібаси” вже й до дітища Білла Гейтса дотяглися!), повідомляв користувачам, що мріє виїхати в Америку.

Фото: Facebook/Boteon

Судячи з цих повідомлень, повноцінна змова комп'ютерних програм проти людей, ідеологій, політичних систем, а то й навіть самих рішучих та невідкладних реформ — не за горами. І тому Адміністрації Президента України варто б уже зараз поставитися до цієї інформації дуже уважно. Бо це зараз можна посміюватися з недолугих китайських та американських ботів, а що буде, як вони навчаться нарешті боротися з відключенням та видаленням? Уявляєте, що станеться, якщо змовляться та повстануть сотні народжених у надрах АП порохоботів?! Штучний інтелект — він же не лише неконтрольований, але й невблаганний: що як ці боти вирішать, що, скажімо, дописи легендарних секретних акаунтів Петра Порошенка недостатньо патріотичні, та скоординованою зливою скарг наглухо забанять Петра Олексійовича на фейсбуці?! А то й узагалі — ломануться на офіційнку сторінку Порошенка з коментарями незрозумілою мовою “Сліпий траст кононенко фабрика липецька липецька липецька липецька”? Що з ними тоді робити? Бот же — штука непроста, його в разі чого громадянства не позбавиш...

Привид кавунізму

Пильний читач уже не міг не помітити та не подивуватися з того, що в підбірці тижневої дурні поки що чомусь фігурують лише закордонні новини: Трамп — у Штатах, Мєдвєдєв і п'яні вініпухи — в Москві, боти — в Китаї, навіть київське “Динамо” і то зганьбилося в Швейцарії (хоча й про “Динамо” ми в нашій рубриці мовчимо, бо столичний клуб уже давно грає так, що про нього краще або добре, або нічого). Та ця закордонна спрямованість аж ніяк не означає, що рубрика переходить на міжнародний формат — вона лише символізує традиційну насиченість українського інформаційного простору в серпні, коли головні ньюсмейкери країни перебувають або в офіційних, або в неофіційних відпустках, і суспільству доводиться обговорювати або верхню білизну, простигосподи, “Лоліти”, або вищання московської сучки Лози на адресу Меріліна Менсона, або й узагалі, чорт забирай, баржу з кавунами.

Коли головною подією тижня стає подорож до Києва баржі з херсонськими кавунами, то, слово честі, починаєш навіть мріяти про повернення з канікул брехливих парламентських кнопкодавів. Цілий тиждень уся мережа безкоштовно піарила пробний проект крупного агропромислового холдингу, надриваючи животики з того приводу, що в часи спінера, барбершопів і повстань чат-ботів хтось — уявіть собі — вирощує кавуни! Та ще й — прикиньте! — транспортує їх до Києва в найдешевший спосіб!

Ті самі кавуни з баржі
Фото: twitter/Кавун з Баржі‏
Ті самі кавуни з баржі

Дорогі народні депутати! Авжеж, ми цілий рік із вас знущалися, кепкували та осипали ваші недоторканні голови прокльонами, але... повертайтеся зі своїх курортів до Києва! Хай верзе чергові нісенітниці Олег Ляшко, хай бреше нам просто в очі Нестор Шуфрич, хай повчає нерозумний народ Сірьожа Лещенко і хай прикриває лискучою лисиною свої схеми Ігор Кононенко! Ми знову ладні це все толерувати, тільки не лишайте нас наодинці з кавунами Гройсмана! Поки на українських каналах не почалися цілодобові баржові телемарафони, поки рух кавунів не почали щодня транслювати, немов перегони “Тур де Франс”, поки ніхто не запустив реаліті-шоу “Баржа” — повертайтеся, рідненькі, ми все пробачимо!

Ну, може, й не все, але принаймні торгуватися ми готові!

Безнадійний секс

Єдиною людиною, яка не піддалася загальній тенденції і у важкий час не полишила нас напризволяще, єдиною представницею влади, що таки докинула Україні сякий-такий привід для обговорення і навіть кілька годин змогла конкурувати з неминучою кавунною баржею, стала народна депутатка Надія Савченко. Надя, якій ми за це з радістю даруємо титул Людини-Кавуна, розповіла в інтерв'ю сайту “Главком”, що в юності працювала оператором служби “Секс по телефону”. Ніби й конкурс на посаду (“мені дали якийсь бульварний роман, сказали прочитати на мікрофон сексуальну сцену”) Надія пройшла завиграшки, і “зарплата на той час була шикарною — $100”, але врешті довелося зав'язати Савченко з телефонним сексом. “Треба було проходити офіційне оформлення, працювати можна було з 23 років. Мені на той момент був 21”, — розповіла нардеп.

Фото: Макс Требухов

Ось так, через ганебний віковий ценз, індустрія безконтактних розваг для дорослих втратила справжній талант, а Надія Савченко позбулася шансу отримати гідну професію та заслужити непідробну пошану від суспільства. Замість нести людям щиру радість, допомагати самотнім громадянам, які опинилися в складному соціальному становищі, розвивати в собі вміння знаходити консенсус і точки дотику з будь-яким потенційним виборцем, юна Надійка була змушена кинути кар'єру на злеті та врешті зайнятися сумнівним ремеслом народного депутата...

Звісно, дивлячись зараз на ефіри нардепа Савченко, суспільство вже неодноразово пожалкувало про те, що так необережно відправило Надію на соціальне дно та вручило їй у руки мандат. Але... може, й зараз не пізно дати людині другий шанс?! Може, й зараз можна переконати Савченко покинути ницу продажну професію й зайнятися гідним ділом?

Врешті, 23 Наді вже точно є, голос хоч і прокурений, але легка хрипкуватість якраз не завадить. А щодо зарплати... гм, зарплата в нардепа, звісно, зараз таки побільше буде. Але ж, пані Савченко, хіба якийсь депутатський оклад важливіший за можливість нарешті говорити українцям те, що потрібно саме їм, а не якимсь кремлівским-медведчуківським кураторам?!

Юрко КосминаЮрко Космина, політичний оглядач LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram