ГоловнаПолітика

Під час обшуків у Фонді з втрати працездатності вилучили 2,6 млн гривень

Розслідують справу про розкрадання держкоштів.

Під час обшуків у Фонді з втрати працездатності вилучили 2,6 млн гривень
Фото: npu.gov.ua

Департамент захисту економіки Національної поліції відзвітував про результати обшуків, які були проведені 3 серпня в приміщеннях Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності в Києві та Житомирі.

Згідно з повідомленням, правоохоронці вилучили фінансово-господарську документацію, печатки комерційних підприємств, зброю, комп'ютерну техніку та 2,6 млн гривень готівкою.

Обшуки пройшли в рамках розслідування кримінального провадження за фактами заволодіння грошовими коштами фонду в особливо великих розмірах і зловживання посадовими особами своїм службовим становищем - ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

За версією слідства, в 2017 році посадовці виконавчої дирекції Фонду без узгодження з профільними міністерствами самостійно приймали рішення про використання коштів на закупівлю різних робіт і послуг. У результаті гроші для соціальних виплат йшли на розміщення реклами, ремонтні роботи тощо.

При цьому підрядники були підконтрольними керівництву фонду, а договори укладалися за завищеними цінами.

Надлишок державних коштів конвертували в готівку шляхом проведення підприємствами-постачальниками безтоварних операцій із фіктивними суб'єктами господарювання.

Зараз суму збитку встановлюють.

Фонд є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням.

Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності та Фонд соцстрахування від нещасних випадків повинні об'єднатися в Фонд соціального страхування України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram