ГоловнаПолітика

Білорусь ніколи не стане плацдармом для агресії Росії проти України, - посол

"Україна ніколи не буде спокійно ставитися до навчань, де є російська присутність".

Білорусь ніколи не стане плацдармом для агресії Росії проти України, - посол
Фото: belarus.mfa.gov.ua

Посол України в Білорусі Ігор Кизим упевнений, що Білорусь не стане плацдармом для нападу Російської Федерації.

Про це він заявив під час інтерв'ю Naviny.by, коментуючи білорусько-російські навчання "Захід-2017", які стартують у вересні.

"Ця тема (навчань, - ред.) обговорювалася і в двосторонньому, і в розширеному форматах на зустрічі в Києві. Але її обговорювали в контексті того, що президент Білорусі Олександр Лукашенко ще раз запевнив нашу сторону і президента особисто, що територія Білорусі ніколи не стане плацдармом для агресії проти України", - сказав Кизим.

Він також зазначив, що тривога з приводу цих навчань виникла, оскільки це не білоруські, а білорусько-російські навчання.

"Слово «російські» викликає повсякчас тривогу через те, що відбувається зараз в Україні. Росія не дотримується своїх слів, Росія порушила всі міжнародні домовленості, які були. З огляду на це, Україна ніколи не буде спокійно ставитися до навчань, де є російська присутність. Тим паче, що присутність ця чимала, якщо в навчаннях планують задіяти Північно-західний військовий округ - доволі великі сили і засоби. Поки російські війська перебуватимуть на території Білорусі, повного спокою з нашого боку не буде. Але з урахуванням неодноразових запевнень білоруського керівництва, підстав для тривоги, що білоруська сторона стане якимось плацдармом для нападу, у мене особисто немає", - додав Кизим.

Нагадаємо, спільні російсько-білоруські навчання "Захід-2017" повинні пройти з 14 по 20 вересня на території Білорусі. До участі в навчанні планують залучити близько 12 700 військовослужбовців, у тому числі близько 3000 - від Збройних сил РФ, а також до 680 одиниць бойової техніки. Це найбільший захід спільної оперативної підготовки збройних сил Росії і Білорусі.

Раніше східноєвропейські країни НАТО і Україна висловлювали занепокоєння з приводу цих навчань, побоюючись, що вони можуть бути використані для провокацій проти сусідів.

Міністр оборони України Степан Полторак 21 липня заявив, що навчання будуть надзвичайно потужними і потенційно можуть стати основою для російського вторгнення не тільки в Україну, але і в інші країни Європи. Але президент Білорусі Олександр Лукашенко, який того ж дня відвідав Україну, гарантував, що "територія дружньої Республіки Білорусь ніколи не буде використовуватися для агресивних дій проти України".

24 липня в Білорусь почали прибувати російські військові. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram