ГоловнаПолітика

Україна засудила спроби узурпувати владу у Венесуелі

МЗС пригадало країні підтримку анексії Криму.

Україна засудила спроби узурпувати владу у Венесуелі
Фото: sharij.net

Україна засуджує спроби керівництва Венесуели узурпувати владу  і позбавити громадян права на мирні зібрання, йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ.

"Ми рішуче засуджуємо спроби уряду Венесуели узурпувати владу, порушуючи основні демократичні права і свободи своїх громадян, включаючи право на мирні зібрання та свободу волевиявлення", - сказано в ньому.

Україна стурбована зростанням політичного протистояння і насильства у Венесуелі на тлі поглиблення економічної та продовольчої кризи.

Також МЗС наголосило, що це вже не вперше, коли Венесуела демонструє неповагу до демократичних норм і принципів міжнародного права.

Свого часу Венесуела не підтримала суверенітет і територіальну цілісність України під час голосування важливих для України й усього світу резолюцій Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй (ООН).

Україна рішуче підтримує заклики і зусилля світової спільноти щодо розв'язання кризи у Венесуелі, зокрема шляхом проведення вільних і демократичних виборів.

Нагадаємо, 30 липня у Венесуелі відбулися вибори до Конституційних зборів - структури, заснованої з ініціативи президента Ніколаса Мадуро. Вона має право не брати до уваги рішення парламенту, який контролюють опозиційні президенту сили, а також змінювати конституцію. Вибори супроводжувалися масовими акціями протесту, під час яких загинули 16 осіб. На одній з вулиць Каракаса при зіткненні протестувальників з поліцією стався вибух.

На початку липня прихильники Мадуро захопили і протягом дня утримували в будівлі парламенту депутатів і журналістів, а наприкінці червня вертоліт намагався скинути на будівлю верховного суду, відомого своїми рішеннями на користь Мадуро, гранату.

З квітня на акціях протесту у Венесуелі загинули понад 100 осіб.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram