ГоловнаПолітика

ОРДЛО внесли російського військового Агєєва в список на обмін

При цьому "ДНР" погодилася виключити зі списку два десятки кримінальних злочинців.

ОРДЛО внесли російського військового Агєєва в список на обмін
Виктор Агеев

"ДНР" і "ЛНР" (офіційно - окремі райони Донецької і Луганської областей) під час скайп-конференції мінської гуманітарної підгрупи зажадали звільнити взятого в полон російського військового Віктора Агєєва в рамках обміну. При цьому "ДНР" і "ЛНР" позиціонують Агєєва як "ополченця".

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко в фейсбуці.

"Тут позиція України однозначна - це військовий злочинець. Ми очікуємо, що влада РФ визнає його наявність в Україні, суд повинен визначити тяжкість його злочину, світ повинен знати деталі злочину, тому що це факти російської військової присутності на Донбасі", - зазначила Геращенко.

При цьому представники "ДНР" погодилися виключити зі списку осіб, звільнення яких вони вимагають, два десятки кримінальних злочинців, які не мають ніякого стосунку до подій на Донбасі.

"Але ОРДЛО при цьому продовжують вимагати амністії та звільнення ще 45 осіб, які не мають стосунку до конфлікту і які скоїли тяжкі злочини - "беркутівців", які розстрілювали Небесну сотню, організаторів терактів в Одесі та Харкові. Очевидно, що цей шантаж неприпустимий", - зазначила Геращенко.

За її словами, в скайп-конференції взяли участь український обмудсмен Валерія Лутковська та експерти СБУ. При цьому ОРДЛО виступали проти участі пані Лутковської, вимагаючи повторної дипломатичної ноти МЗС, яка підтверджує статус уповноваженого.

"Я думаю, цей ганебний спектакль було розіграно, щоб не відповідати за тортури Людмили Сурженко, долю якої обговорювали на минулому засіданні, тоді представники ОРДЛО відверто брехали, що нічого не знають про її утримання, а в цей час пані Людмилу катували. Сьогодні українські представники жорстко поставили питання про тортури пані Сурженко й інших заручників і звернули на це особливу увагу координатора ОБСЄ", - написала Геращенко.

За її словами, за два тижні збільшився список заручників, у першу чергу за рахунок цивільних, "яких хапають просто за українську позицію і звинувачують у "диверсії" і "шпигунстві".

"На сьогодні, як уже інформувала СБУ, ми вимагаємо звільнити з ОРДЛО 137 українців. ОРДЛО пошкоджують тільки 71 (у тому числі офіційно підтвердили утримання у в'язниці журналіста Станіслава Асєєва)", - зазначила Геращенко.

За її словами, під час переговорів вдалося домогтися, що в серпні координатор ОБСЄ в групі Тоні Фріш відвідає в'язниці та заручників на окупованих територіях.

"Ми звернулися з вимогою, щоб обов'язковим пунктом була Макіївська колонія, де утримують наших військових, а також відвідування затриманих жінок, цивільних, зокрема Ігоря Козловського", - пише Геращенко.

Чергове засідання Тристоронньої контактної групи відбудеться в Мінську 2 серпня.

Нагадаємо, 30 липня стало відомо, що "ЛНР" відпустила слабочуючу жінку Людмилу Сурженко і суддю Апеляційного суду Луганської області Віталія Руденка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram