ГоловнаПолітика

Порошенко очікує визнання автокефалії української церкви

Президент і прем'єр привітали українців із Днем Хрещення Русі.

Порошенко очікує визнання автокефалії української церкви
Архив
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко у привітанні з нагоди Дня Хрещення Русі торкнувся питання Помісної церкви в Україні.

"Володимир Великий 1029 років тому ухвалив доленосне рішення - охрестити Русь-Україну. Він прийняв християнську віру від Константинопольської Церкви, яка для нас і донині є Церквою-Матір'ю. Саме від неї ми очікуємо визнання автокефалії Української Церкви - рівною іншим помісним православним церквам. І, зрозуміло, духовно й адміністративно незалежною від Москви, від країни-агресора. Вибір християнської віри князем Володимиром був і європейським вибором. Боже великий, єдиний, нам Україну храни!" - написав він у фейсбуці.

Прем'єр Володимир Гройсман у своєму привітанні наголосив на важливості хрещення Русі для залучення України до європейської цивілізації.

"У 988 році князь Володимир хрестив Київську Русь. Так почалася нова сторінка історії, спадкоємицею якої є сучасна Україна. Завдяки прийняттю християнства Великий князь Київський Володимир на тисячоліття вперед забезпечив входження Русі-України в європейську цивілізацію. Таким чином було закладено фундамент, спираючись на який , ми і зараз будуємо успішну Україну. Вітаю всіх з цією датою і бажаю нам усім успіхів у розвитку сильної європейської держави!" - написав він у фейсбуці.

Нагадаємо, 16 червня 2016 року Верховна Рада скерувала звернення до Вселенського патріарха Варфоломія I з проханням надати автокефалію Українській православній церкві. Зокрема, Рада попросила Варфоломія видати томос (указ) про автокефалію Православної церкви в Україні, на основі якого вона могла б посісти належне місце в сім'ї помісних Православних церков.

Втім, такий томос під час Всеправославного Собору, який відбувся на острові Крит 18-26 червня 2016 року, прийнятий не був.

Після смерті митрополита Володимира 2014 року зайшов у глухий кут процес зближення УПЦ КП та УПЦ МП. 2015 року була спроба об'єднання УПЦ КП та УАПЦ, проте й вона завершилася нічим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram