ГоловнаПолітика

Громадській раді доброчесності не завадить переформатування, - керівник проекту ЄС

Віткаускас вважає, що ГРД потрібно дати трохи часу, щоб згуртуватися як інституції

Залучення Громадської ради доброчесності до конкурсу у Верховний Суд - позитивна практика, але потрібно доопрацювати підходи, методологію оцінки членами ГРД конкурсантів. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив керівник групи експертів Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Довідас Віткаускас.

«Потрібно зазначити, що створення такої інституції, як Громадська рада доброчесності (ГРД) - унікальна практика. У європейських країнах такого немає. Це своєрідна ін'єкція громадянського суспільства в судове самоврядування.

Залучення ГРД до конкурсу у Верховний Суд, звичайно, позитивна практика, але як показують думки експертів Ради Європи, інші міжнародні спостерігачі, потрібно також доопрацювати підходи, методологію оцінки членами ГРД конкурсантів. Наприклад, чи можуть вони ухвалювати негативні висновки щодо конкурсантів вісьмома голосами з 20? Крім того, не завжди було зрозуміло, озвучують члени ГРД особисту думку з приводу якогось із кандидатів чи органу загалом. У цьому також потрібно встановити чіткі рамки», - зазначив він.

За словами Віткаускаса, Рада Європи й інші міжнародні спостерігачі критикували ГРД, зокрема, за те, що в її склад увійшло досить багато діючих адвокатів. «Бували випадки, коли деякі з них згадували під час співбесід із суддями саме ті судові справи, в яких вони брали участь як сторона процесу», - додав він.

«На мою думку, ГРД не завадить переформатування. Потрібно, щоб в її складі було менше юристів, більше жінок і тих, хто має різні підходи в оцінці того, яким повинен бути ідеальний суддя. Тоді, можливо, ГРД краще втілить роль, доручену йому суспільством», - сказав Віткаускас.

«Водночас хочу зазначити, що коли ми аналізували висновки психологічних тестів, майже в 90% випадках, коли ГРД негативну негативну думку з приводу конкретного кандидата, можна було зробити такий самий висновок, спираючись на результати психологічних тестів. ГРД потрібно дати трохи часу, щоб згуртуватися як інституції. Думаю, роль членів ГРД буде дійсно важливою в майбутньому, в тому числі під час відбору до судів першої інстанції», - сказав керівник проекту ЄС.

Він також вважає, що «комісія показала дуже велику прихильність і під час проведення співбесід, і за змістом роботи ГРД».

«По-перше, вона дозволила її членам повноцінно брати участь у співбесідах, ставити питання. Хоча можна дискутувати з приводу того, чи мають вони таке право, передбачене законодавством. По-друге, комісія дійсно серйозно зважала на негативні думки, які висловила ГРД. Майже половина кандидатів, «ветованних» ГРД, були комісією відсторонені від конкурсу. Однак знову підкреслю, що процес формування і обґрунтування негативних висновків ГРД міг би бути кращим. Якщо ГРД серйозно ставиться до своєї законної функції як орган суддівського самоврядування, а не виключно «зовнішнього» важеля контролю, більш плавну взаємодія з комісією в майбутньому буде знайдено», - підсумував Віткаускас.

Нагадаємо, конкурс у Верховний Суд триває з листопада минулого року. До фінального етапу пройшли 320 конкурсантів. Сьогодні Вища кваліфікаційна комісія суддів планує назвати 120 переможців. Після цього передасть матеріали у Вищу раду правосуддя, де також можливий відсів деяких учасників конкурсу. Призначити суддів повинен Президент Петро Порошенко. Доти працюватиме чинний Верховний Суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram