ГоловнаПолітика

Україна завершила ратифікацію угоди з Європолом про оперативну і стратегічну співпрацю

Договір поглиблює інтеграцію України в політику ЄС у сфері юстиції та внутрішніх справ.

Україна завершила ратифікацію угоди з Європолом про оперативну і стратегічну співпрацю
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко підписав закон про ратифікацію угоди з Європейським поліцейським офісом про оперативну і стратегічну співпрацю, яку було підписано в грудні 2016 року.

Прес-служба голови держави повідомляє, що набуття чинності угоди поглибить інтеграцію України в політику Європейського Союзу в сфері юстиції та внутрішніх справ.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, за який Верховна Рада проголосувала 12 липня, Угода дозволить створювати спільні міжнародні слідчі групи, розширити формат співпраці, обмінюватися оперативною інформацією в рамках кримінальних проваджень, спільно брати участь у розслідуванні більш широкого кола злочинів, встановлювати місце перебування причетних до злочинів осіб, у тому числі злочинців, які перебувають у розшуку.

Національним контактним пунктом зі взаємодії Європолу з українською стороною визначено Національну поліцію.

Під час підписання угоди МВС анонсувало встановлення в Нацполіції необхідного обладнання та програмного забезпечення, яке нададуть європейські партнери для оперативного обміну інформацією, а високотехнологічна лінія зв'язку, за даними відомства, буде максимально захищеною.

Згідно з текстом угоди, встановлення захищеної лінії зв'язку покривається за рахунок Європолу, а щомісячні експлуатаційні витрати поділяються між сторонами.

Документ набуває чинності з дати направлення Європолом письмового повідомлення про отримання і прийняття повідомлення України про завершення нею внутрішньодержавних ратифікаційних процедур.

Після активування цієї угоди припинить свою дію угода з Європолом про стратегічну співпрацю від 2009 року, але юридичні наслідки її застосування залишаться чинними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram