ГоловнаПолітика

"Кримського диверсанта" Стогнія засудили на 3,5 року за статтями, не пов'язаними зі шпигунством або диверсією

У листопаді Росія публікувала "свідчення" Стогнія про шпигунство на користь України.

"Кримського диверсанта" Стогнія засудили на 3,5 року за статтями, не пов'язаними зі шпигунством або диверсією
Фото: Россия 1

Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя 17 липня виніс вирок кримчанину Олексію Стогнію, якого затримали в листопаді 2016 року за підозрою в організації диверсій на об'єктах інфраструктури півострова.

При цьому, як повідомляє Кримська правозахисна група, вирок не пов'язаний ні з диверсією, ні зі шпигунством. Севастопольця засудили за ч. 1 ст. 222 КК РФ (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і ч. 1 ст. 223 КК РФ (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї і боєприпасів).

Нагадаємо, що в телесюжеті російського державного телеканалу "Росія 1" у листопаді 2016 року було опубліковано відео, на якому Стогній під час постановочного допиту дає "свідчення" в шпигунстві на користь України. Російські ЗМІ стверджували, що Стогній - полковник Головного управління розвідки України і був затриманий у Севастополі, коли йшов на агентурну зустріч.

У Міноборони України заявили, що затриманий давно завершив службу і не є співробітником військового відомства. Він проживав на території півострова до його окупації Росією і займався бізнесом.

Дружина Стогнія говорила, що насправді його затримали в ніч із 14-го на 15 листопада 2016 року навпроти пункту пропуску Каланчак при виїзді з Криму, коли він прямував до Києва до доньки на день народження.

Справа "кримських диверсантів" насправді включає декілька кримінальних справ, при цьому статті, за якими звинувачують затриманих українців, у кожній справі різні. Всього, за даними Кримської правозахисної групи, в 2016 році було затримано 9 осіб: Євгена Панова, Андрія Захтея, Редвана Сулейманова, Володимира Присича, Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова, Володимира Дудку, Гліба Шаблія, Олексія Стогнія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram