ГоловнаПолітика

Центр радіочастот вирішив вимірювати сучасне телебачення за допомогою непридатних «залізяк» Пресс-релиз

Центр радіочастот вирішив вимірювати сучасне телебачення за допомогою непридатних «залізяк»

У ЗМІ з’явилась інформація про те, що Державне підприємство «Український центр радіочастот» (УДЦР) проводить в Волинській області виміри зони покриття цифрового телебачення. І, начебто, проводить це за допомогою «вимірювального комплексу європейської якості», що забезпечує «надвисоку точність вимірів». У зв’язку з тим, що це не відповідає дійсності, компанія «ЗЕОНБУД», як оператор цифрової мережі, вимушена повідомити фактичний стан речей.

23 червня поточного року УДЦР продемонстрував комплекс вимірювального обладнання за допомогою якого планував проводити вимірювання покриття цифрової мережі. На презентації були присутні фахівці і нашої компанії. Ми розуміли, що такі вимірювальні комплекси - це складне високотехнологічне обладнання, а тому можуть бути якісь недоліки. Але те, що показав УДЦР відверто вразило, складалося враження, що цей комплекс нашвидкуруч збирали люди, які не мають жодного уявлення про Методику «Визначення зони покриття мережі цифрового наземного телевізійного мовлення стандарту DVB-T2» (Методика) та нормативні документи Міжнародного союзу електрозв’язку (ITU), які регламентують проведення вимірів покриття мереж наземного цифрового телебачення. У вимірювальному комплексі від УДЦР не було ЖОДНОГО (!) вимірювального приладу або пристрою, який би відповідав цим нормативам.

Ось перелік тільки деяких кричущих недоліків вимірювального обладнання:

- аналізатор спектра - головний вимірювальний прилад, не відповідає вимогам Методики і має значно гірші параметри з точності вимірювань.

Це однаково, якщо вам будуть відпускати товар на терезах, що мають похибку +/- півкілограма. Як вам це сподобається?

- як стало відомо з презентації УДЦР, параметри спрямованої пасивної телевізійної антени не відомі, антена не пройшла метрологічну перевірку та не має документального підтвердження її параметрів. Тобто, це дійсно просто «залізяка», абсолютно непридатна для вимірювань;

- не відповідають вимогам і параметри підсилювання антен, вони в рази гірші, ніж це передбачено Методикою;

- фідерний тракт від приймальної антени до аналізатору спектру складається із відрізків кабелів, які не пройшли метрологічну повірку, мають невідомі параметри, в той час як Методика накладає жорсткі технічні вимоги до фідерного тракту;

- у складі фідерного тракту наявні технічні пристрої по з’єднанню окремих частин кабелю, паспортні характеристики цих пристроїв взагалі не відомі, вони також не пройшли метрологічну повірку;

- відсутнє спеціалізоване програмне забезпечення, як і взагалі прилади для вимірювань параметрів температури, вологості повітря та атмосферного тиску. У той час, як Методика передбачає обов’язкове вимірювання цих параметрів та фіксацію результатів у протоколах вимірювань;

- не можливо встановити відповідність вимогам Методики технічних параметрів і логоперіодичних антен. Надані УДЦР свідоцтва до антен є неповними, недостовірними і не включають в себе цілий ряд важливих характеристик, передбачених Методикою як обов’язкові.

- для візуалізації контролю якості задіяні пристрої не передбачені Методикою і взагалі з невідомими технічними параметрами.

Тобто, фактично УДЦР продемонстрував не спеціалізований вимірювальний комплекс, а випадковий набір «залізяк», які не тільки не пройшли обов’язкову метрологічну перевірку та не мають документального підтвердження їх параметрів, але й взагалі мають параметри значно гірші, ніж це передбачено нормативно-правовими документами, які регламентують проведення вимірів покриття мереж наземного цифрового телебачення.

Отримавши доповідь фахівців про вище вказані кричущі недоліки, ми вирішили не надавати цю інформацію в державні органи та медіа спільноті, розуміючи, що це завдасть удару по діловій репутації УДЦР. Тому, ми звернулися з листом до керівництва УДЦР, в якому виклали всі виявлені недоліки презентованого обладнання і запропонували вжити заходів для забезпечення як обладнання, так самих вимірювань у точній відповідності до Методики.

Одночасно, ми звернулися до УДЦР з проханням надати нам План-графік проведення вимірювань, для можливості прийняти участь в них фахівців нашої компанії, як оператора цифрової мережі. Нагадавши, що це прохання відповідає вимогам Першого віце-прем’єр-міністра України Кубіва С.І., який 16 червня на нараді щодо питання переходу країни на цифровий формат мовлення звернув увагу на необхідність обов’язкової участі у вимірюваннях усіх зацікавлених сторін.

У відповідь на наші листи, УДЦР запевнив, що до виправлення виявлених нами недоліків виміри проводитись не будуть і про початок вимірів обов’язково нас своєчасно проінформують.

І ось тепер, з подивом, читаємо в ЗМІ, переможні реляції про проведення УДЦР широкомасштабних вимірювань «комплексами європейської якості», що забезпечують «надвисоку точність вимірів».

Зрозумівши, що у УДЦР не дотримується своїх зобов’язань, ми вимушені тепер вже публічно звернути увагу УДЦР на неприпустимість проведення вимірів покриття мереж наземного цифрового телебачення з грубими порушеннями Методики «Визначення зони покриття мережі цифрового наземного телевізійного мовлення стандарту DVB-T2» та нормативних документів Міжнародного союзу електрозв’язку (ITU). А також попередити, що в разі продовження проведення вимірів з грубим порушенням законодавства, «ЗЕОНБУД» буде вимушене звернутися в суд за захистом своєї ділової репутації, оскільки вимірювання та їх результати будуть мати прямий вплив на наші права та законні інтереси.

 Прес-службаТОВ «ЗЕОНБУД»

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram