ГоловнаПолітика

Німеччина і Франція склали список ділянок для розведення сил на Донбасі

Ініціативу обговорюватимуть на засіданні ТКГ 2 серпня.

Німеччина і Франція склали список ділянок для розведення сил на Донбасі
Архив

Лідери Німеччини, Франції, України та Росії під час телефонних переговорів у понеділок погодили список термінових заходів для відновлення миру на Донбасі.

Як сказано в спільній заяві канцлера ФРН Анґели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона, поширеній увечері в понеділок, 24 липня, за підсумками переговорів, необхідно негайно припинити порушення перемир'я і вжити заходів проти руйнувань цивільної інфраструктури і важливих об'єктів, щоб запобігти гуманітарній катастрофі на Донбасі.

Крім того, пріоритетне значення мають розведення конфліктуючих сторін і відведення важких озброєнь від лінії зіткнення, а також вільний і безпечний доступ спостерігачів місії ОБСЄ до всіх районів Донбасу, включаючи ділянки тимчасово неконтрольованого українсько-російського кордону.

"Розведення військових частин і відведення важкого озброєння повинно бути пріоритетом. Голови держав і урядів обговорювали значення відведення важкого озброєння і відведення частин у найбільш уражених районах, Франція і Німеччина розробили їх список", - сказано в заяві.

Робочій групі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи доручено визначити та позначити ці зони в рамках наступного засідання, яке відбудеться 2 серпня.

Макрон і Меркель закликали конфліктуючі сторони до кінця року продовжити обмін полоненими за формулою "всіх на всіх", як це передбачено мінськими домовленостями.

"Сторони конфлікту вживатимуть заходів з тим, щоб відновити економічні відносини. Деталі необхідно обговорити якомога швидше", - сказано також у списку заходів, наведеному на сайті уряду Німеччини.

Нагадаємо, під час телефонної бесіди в "нормандському форматі" Макрон і Меркель наголосили на "неприпустимості будь-яких заяв, що підривають територіальну цілісність України, зокрема щодо створення так званої "Малоросії", йдеться в повідомленні, розміщеному 24 липня на сайті президента України.

"Співрозмовники наголосили на важливості повного припинення вогню, виведення важкого озброєння і проведення розведення сил з цілодобовим моніторингом ситуації Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ", - констатувала прес-служба Порошенка.

У повідомленні також сказано, що лідери країн узгодили зустріч своїх зовнішньополітичних радників для продовження роботи над дорожньою картою імплементації Мінських угод. Вона повинна відбутися в другій половині серпня.

Крім того, Порошенко під час переговорів висловився за введення на Донбасі миротворчої місії ООН.

Як йдеться в повідомленні прес-служби Кремля, Володимир Путін "докладно, в деталях виклав російські підходи за всіма ключовими положеннями" мінських домовленостей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram