ГоловнаПолітика

Росія заочно заарештувала прокурора і слідчого у справі Януковича (оновлено)

Кравченко і Приймачок нібито переслідують невинних.

Росія заочно заарештувала прокурора і слідчого у справі Януковича (оновлено)
Прокурор Руслан Кравченко
Фото: gp.gov.ua

У Москві за клопотанням Слідчого комітету РФ заочно заарештовані прокурор Головної військової прокуратури України Руслан Кравченко і слідчий Генпрокуратури з особливо важливих справ Вадим Приймачок. Вони є провідними учасниками розслідування проти колишнього президента України Віктора Януковича і міністра оборони РФ Сергія Шойгу.

Як повідомили виданню "Фонтанка" в Басманному суді Москви, ввечері 20 липня були розглянуті і задоволені клопотання, з яких випливає, що Кравченко і Приймачок є обвинуваченими у кримінальній справі, яку порушено за статтею 299 російського КК "Притягнення свідомо невинного до кримінальної відповідальності або незаконне порушення кримінальної справи, поєднане з обвинуваченням особи у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину".

Прокурор Кравченко зараз підтримує обвинувачення в заочному судовому процесі над Януковичем у справі про держзраду. Слідчий Приймачок домігся через суд права на вилучення документів в адміністрації президента Росії на вулиці Іллінка в Москві. У минулому році прокуратурою України було порушено справу проти міністра оборони РФ Сергія Шойгу і сімнадцяти російських чиновників. Їм інкримінують посягання проти основ національної безпеки України.

Оновлення. Слідчого і прокурора заочно заарештували через їх участь у кримінальному переслідуванні командувача Чорноморського флоту (ЧФ) Росії адмірала Олександра Вітка, повідомила "Інтерфаксу"

офіційний представник СК РФ Світлана Петренко.

Вона нагадала, що в 2014 році колишній виконувач обов'язків генерального прокурора України Олег Махніцький, його перший заступник Микола Голомша, слідчий Головної військової прокуратури Вадим Приймачок, прокурор відділу Головної військової прокуратури Руслан Кравченко та інші співробітники прокуратури "організували свідомо незаконне притягнення до кримінальної відповідальності громадянина РФ адмірала Олександра Вітка з політичних мотивів".

"Зокрема Махніцький та Голомша дали свідомо незаконні вказівки про проведення досудового розслідування, Приймачок вів його провадження, а Кравченко здійснював нагляд за процесуальною діяльністю", - сказала Петренко.

Крім того, вона повідомила, що "раніше аналогічний запобіжний захід заочно було обрано стосовно Махніцького і Голомші".

Нагадаємо, Вітку інкриміновано забезпечення військової окупації Криму; блокування військових частин ЗС України, транспортних комунікацій, захоплення будівель та споруд органів державної влади України. Всі ці дії призвели до втрати об'єктів державної власності на 1 трлн 80 млрд 352 млн гривень. Справу проти Вітка передано в суд рік тому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram