ГоловнаПолітика

Казначейство відмовилося від програмного забезпечення M.E.Doc через вірус "PetyaA"

"Розробники M.E.Doc виразно так і не пояснили, що сталося і як надалі вони будуть захищати інформацію".

Казначейство відмовилося від програмного забезпечення M.E.Doc через вірус "PetyaA"
Фото: comments.ua

Державні структури відмовляються від програмного забезпечення M.E.Doc. Про це пише ligazakon.ua.

Приводом для таких дій Казначейства став наказ Міністерства фінансів «Про затвердження Порядку надання повідомлень відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах в органи контролю».

«З огляду на те, що до 27.06.2017 р. взаємодія між ДФС (Державною фіскальною службою - ред.) і Казначейством у частині встановлення рахунків на облік в органах ДФС здійснювалася за допомогою програмного забезпечення MEDoc і беручи до уваги, що програмне забезпечення MEDoc було одним з можливих джерел поширення шкідливого коду "PetyaA", Казначейством припинено використання зазначеного програмного продукту», - йдеться в повідомленні.

З моменту зараження вірусом Казначейство кілька разів зверталося в ДФС з приводу альтернативних програм бухгалтерської звітності, проте відповіді не було. Тому Казначейство відкрило 3943 рахунки для обміну інформацією, оминаючи програму M.E.Doc.

Експерти ринку загалом підтримують дії Казначейства. Наприклад, Наталя Гарбі, головний бухгалтер недержавного фонду «Крим_SOS», вважає: головна проблема програми M.E.Doc у тому, що її розробники досі не можуть гарантувати збереження інформації.

«Досі від кібератаки не оговталися кілька великих підприємств - не можуть відновити звітність за кілька років. Розробники M.E.Doc виразно так і не пояснили, що сталося і як надалі вони будуть захищати інформацію, запобігати загрозі вірусу. І при цьому випускають оновлення програми, яке антивіруси позначають як небезпечну програму. Тобто загроза вірусу залишається», - обурюється Наталія Гарбі.

За її словами, логічно, що офіційні структури, боячись ще однієї вірусної загрози, переходять на інші програми бухгалтерської звітності. Погоджується з цією думкою й Олександр Царук, кандидат економічних наук, експерт з питань державних фінансів й управління Інтернетом.

«Якщо програма, якою ти користуєшся, небезпечна і не гарантує, що важлива інформація залишиться на комп'ютері, то логічно використовувати іншу програму, яку пропонують конкуренти на ринку. На цей момент одна з альтернатив - це REPORT від "ЛІГА: ЗАКОН". Плюси програми: використання хмарних сервісів, які вважаються більш надійними і захищеними від кібератак; авторитетний розробник, який вже багато років займає лідерські позиції на ринку», - вважає Олександр Царук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram