ГоловнаПолітика

У кіберполіції заявили про дефіцит фахівців з кібербезпеки

Наслідки вірусу Petya досі повністю не подолали.

У кіберполіції заявили про дефіцит фахівців з кібербезпеки
Фото: Макс Требухов

В Україні не вистачає фахівців із кібербезпеки, заявив під час круглого столу в Інституті Горшеніна В'ячеслав Марцинкевич, старший інспектор з особливих доручень департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Про це він сказав, говорячи про наслідки атаки вірусу Petya на українські компанії, яка відбулася 27 червня.

"Люди є, але їх мало. Фахівців у цій сфері дуже мало. Я можу сказати, що навіть на підприємствах багатьох з мережевої безпеки дуже мало грамотних людей", - заявив інспектор.

"У нашому відділі - це так званий підрозділ спецагентів, яких набрали близько півтора-двох років тому. Близько року ми працюємо, 25 осіб з більш ніж достатнім досвідом і для аналізу, і для якихось експертиз", - сказав він.

Також Марцинкевич заявив, що наслідки вірусної атаки навіть через місяць не вдалося подолати повністю.

"Наслідки, на мою думку, колосальні, адже дуже багато на державних підприємствах і в приватного бізнесу було виведено з ладу комп'ютери і сервери. Була паралізована робота багатьох підприємств. Якщо були пошкоджені бекапи, які зберігалися на Windows-серверах, то фахівцям підприємств необхідно заново встановлювати всю інфраструктуру і намагатися відновлювати документи, які були напрацьовані за багато років. Тому, думаю, навіть якщо компанія почала працювати, багато документів було втрачено і на цей момент вони все ще відновлюють те, що для них важливо", - розповів Марцинкевич.

Нагадаємо, заступник голови Адміністрації президента України і екс-директор Microsoft Ukraine Дмитро Шимків говорив, що в результаті хакерської атаки 27 червня було виведено з ладу близько 10% приватних, урядових і корпоративних комп'ютерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram