ГоловнаПолітика

Довгий про плівки: Онищенко вчинив непорядно

Нардеп розповів про відносини з колишнім колегою по фракції.

Довгий про плівки: Онищенко вчинив непорядно
Фото: Макс Требухов

Народний депутат Олесь Довгий вважає оприлюднення Олександром Онищенком запису їхньої розмови не джентльменським учинком. Про це він розповів в інтерв'ю шеф-редактору LB.ua Соні Кошкіній, додавши, що на цьому їхнє спілкування припинилося.

"Я тільки можу сказати, що розмова, яка в мене відбулася з Олександром Романовичем Онищенком, не є секретною як мінімум тому що вона стала - завдяки йому - публічною і доступною для всіх. З того, що ви чули на плівці, можу тільки підтвердити, що не я туди (до Онищенка, - ред.) поїхав, а він мене попросив.

Думаю, що він вчинив так - записав мене, - бо я є політиком, і йому потрібні були якісь докази, записи розмов з політиком для англійського або європейського права. Думаю, позиція, яку він вибрав або яка продиктована його стратегією і його адвокатами, була в тому, щоб надати справі якийсь політичний ракурс, що дозволить йому перебувати або почуватися безпечно в Європі або в Англії, де він там нині є. Я не знаю досі, який був мотив - політичний, юридичний, фінансовий... Я не цікавився цим глибше, ніж та розмова. І певною мірою вдячний, що на цій розмові наше спілкування закінчилося", - зазначив Довгий.

При цьому він підтвердив, що з Онищенком зустрічався двічі - в Генуї і Лондоні. І дав свідчення НАБУ.

"Не знаю, в якому статусі свідчив. Як тільки дізнався, що мене запрошують на допит, тут же прибув. Я навіть не пам'ятаю, один або два рази був на допиті. Дав вичерпні відповіді. І більше мене не запрошували", - розповів нардеп. При цьому зазначив, що сьогодні нічого про справу Онищенка не знає.

"А не може бути нічого в цій справі. Для того, щоб цю справу стосовно мене мала взагалі якесь продовження, повинна бути корупційна складова напевно, якщо його розслідує НАБУ. А в мене немає ніяких порушень. Тому що я не розмовляв і не домовлявся з Онищенком про жодні інші речі, крім тих, про які почула вся країна", - зазначив Довгий.

З Онищенком, за його словами, він погодився зустрітися, оскільки хотів дізнатися, чим може допомогти на той час члену своєї фракції "Воля народу".

"Я вважаю себе найсильнішим переговірником і комунікатором. Вважаю, що мій досвід і мої особисті якості сприяють вмінню знаходити спільну мову. І людей, які в політиці повинні знаходити спільну мову і об'єднуватися навколо якихось цінностей, має бути більше. І одним із таких людей повинен бути керівник парламенту", - додав Довгий.

При цьому заперечує інформацію про те, що обговорював справу Онищенка з Президентом Петром Порошенко і нардепом Олександром Грановським, близьким до Ігоря Кононенко, соратнику президента.

"Олександр Онищенко був членом фракції, зараз він - окремо, фракція - окремо. Він мав якісь бізнес-відносини, про які вся країна читає, в газовій сфері. Оскільки я ніколи не вів ніякого бізнесу з Онищенком, ніколи не займався газом, я не розумію суті справи, про яку йдеться і за якою йому вручено підозру. Я не можу це коментувати. Я не знаю до кінця, на чиєму боці правда. Дуже часто вона виявляється десь посередині. Тому я, якщо ви помітили, жодного разу не сказав, що Онищенко поганий або хороший, правий чи не правий. Правий чи не права інша сторона.

Мене ніхто не може запідозрити в якійсь особливій любові до Олександра Романовича, оскільки я вважаю, що його вчинок був не джентльменським. Але те, що він вчинив непорядно, не дає мені права говорити вам або суспільству, правий він чи ні. З тієї простої причини, що я не знаю", - розповів Довгий.

"Я лише одне хочу сказати, що історія з Онищенком для мене не є зрозумілою, оскільки я не знаю передісторії конфлікту, який у нього існує. У мене ніколи не було ніяких бізнесових або ділових відносин безпосередньо з Олександром Романовичем, щоб сказати вам, хто винен, чи були якісь відносини, і хто їх першим порушив..." - резюмував нардеп.

Детальніше про це читайте в повному тексті інтерв'ю "Олесь Довгий: “Генпрокурор запропонував вихід з ситуації в тому, щоб я написав свідчення на Черновецького”.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram