ГоловнаПолітика

Суд призначив Розенблату 7 млн гривень застави

САП має намір у вересні повторно звернутися до Верховної Ради.

Солом'янський суд Києва обрав народному депутату Верховної Ради Бориславу Розенблату запобіжний захід у вигляді 7 млн гривень застави.

Про це повідомляє РБК-Україна.

"Суд постановив задовольнити клопотання САП частково: призначити заставу щодо Борислава Розенблата в розмірі 7 млн гривень", - сказала слідчий суддя Світлана Кушнір.

Як повідомлялося, Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила призначити Розенблату 10 млн гривень застави. При цьому, за словами прокурора САП Володимира Кривенка, закон не передбачає відповідальність Розенблата в разі невнесення ним застави.

"Закон нас сильно обмежує: у нас буде єдиний вихід - у вересні повторно звертатися до Верховної Ради", - заявив Кривенко.

Крім того, САП просила суд заборонити Розенблату спілкуватися з нардепом Максимом Поляковим і обмежити спілкування з членами міжфракційного об'єднання ВР "Депутатський контроль". На думку прокурорів, нардеп може вплинути на свідків.

Нагадаємо, 11 липня парламент підтримав зняття з Розенблата депутатської недоторканності, проте не дав згоди на його затримання і арешт.

13 липня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив Розенблату про підозру. Нардепа підозрюють в отриманні хабара на суму 285 тис. доларів. Близько року тому в рамках розслідування про нелегальний видобуток бурштину на нардепа вийшла агент НАБУ. Вона назвалася представником компанії "Фуджейра" з ОАЕ, яка нібито мала намір добувати і експортувати бурштин з Житомирської області. Депутат повинен був допомогти агенту отримати ліцензію на користування надрами та внести законодавчі поправки до Митного і Податкового кодексу спеціально під "Фуджейру", в тому числі щоб компанія платила меншу ренту за видобуток бурштину.

Також за версією слідства, частину грошей від продажу бурштину учасники схеми мали виводити на рахунки компанії, яка зареєстрована в США. За наполяганням Розенблата, співвласником цієї компанії стала його рідна сестра.

САП стверджує, що нардеп діяв за посередництвом двох своїх охоронців: Віктора Адубаша і Богуслава Ярощука. Останнього затримали детективи НАБУ в ресторані при отриманні 200 тис. доларів від агента НАБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram