ГоловнаПолітика

НАБУ не погодилося з Юнкером у питанні антикорупційної палати

Бюро не бачить альтернативи антикорупційному суду.

НАБУ не погодилося з Юнкером у питанні антикорупційної палати
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро вважає, що альтернативи створенню окремого антикорупційного суду немає, а заява президента Європейської комісії Жан-Клода Юнкера про антикорупційну палату називає наслідком дезінформації.

"Імовірно, заява президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, що Євросоюз вважає достатнім створення спеціальної антикорупційної палати, є наслідком цілеспрямованої дезінформації щодо європейських партнерів України", - повідомляють на сайті бюро.

НАБУ наводить аргументи проти створення антикорупційної палати замість спеціалізованого антикорупційного суду.

"Однієї антикорупційної палати в рамках наявного суду, наприклад, Верховного, буде недостатньо, адже одна палата не може суміщати в собі всі три інстанції. Якщо ж іти шляхом створення аналогічних антикорупційних палат у нереформованих судах першої та апеляційної інстанцій, сам сенс створення Антикорупційного суду буде повністю знівельовано. Ймовірно, саме в цьому зацікавлені особи, які поширюють цю ідею серед міжнародних партнерів, користуючись їхньою недостатньою обізнаністю про особливості судової системи України", - відзначили в бюро.

Також НАБУ переконане, що створення антикорупційних палат не тільки не вирішить проблему відсутності вироків стосовно топ-корупціонерів, але і поглибить її.

"Зараз у судах першої інстанції не вистачає понад 2500 суддів. Якщо багато судів першої інстанції на сьогодні не в змозі забезпечити формування колегії з трьох слідчих суддів для розгляду справ, переданих НАБУ, незрозуміло, яким чином вони зможуть сформувати окремі антикорупційні палати. Також незрозуміло, в який спосіб буде забезпечено відбір у палати професійних суддів, незаплямованих корупцією. Крім того, при створенні антикорупційної спеціалізації на рівні місцевих та апеляційних судів доволі високий ризик появи традиційних місцевих корупційних зв'язків і "кланів", - додали в бюро.

Нагадаємо, вчора Юнкер заявив, що Європейський Союз згоден на створення спеціальної антикорупційної палати в рамках нинішньої судової системи замість створення окремого антикорупційного суду в Україні.

Раніше Захід і міжнародні фінансові інституції наполягали на створенні антикорупційного суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram