ГоловнаПолітика

Рада звільнила від штрафів платників податків, які не подали накладні через кібератаку

Податкові та акцизні накладні можна зареєструвати до 31 липня.

Рада звільнила від штрафів платників податків, які не подали накладні через кібератаку
Фото: Depositphotos/darknula

Верховна Рада звільнила від штрафів платників податків, які не подали податкові та акцизні накладні через хакерську атаку 27 червня.

За ухвалення в цілому законопроекту №6684 проголосували 257 депутатів при мінімально необхідних 226.

Авторами документа є депутати Ніна Южаніна, Максим Курячий, Роберт Горват ("Блок Петра Порошенка"), Тетяна Острикова ("Самопоміч"), Олег Кришин ("Народний фронт") Олександр Герега (позафракційний).

"Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерних мереж призвело до втрати і блокування інформації. Значна кількість платників податків користувалася М.Е.Doс, за допомогою якої проводилася процедура реєстрації податкових накладних/розрахунків коригувань і формування податкової звітності з ПДВ. Починаючи з 5 липня реєстрація податкових накладних/розрахунків коригувань і формування податкової звітності через М.Е.Doс неможлива в результаті проведення слідчих дій департаментом кіберполіції", - повідомляється в пояснювальній записці до документа.

29 червня на сайті Державної фіскальної служби було розміщено оголошення, що за допомогою сервісу "Електронний кабінет платника" платники податків мають можливість створити і відправити податкову звітність до органів ДФС. Як повідомляють автори законопроекту, сервіс "Електронний кабінет платника" стабільно не працює і постійно відключається.

Чинними нормами Податкового кодексу встановлено великі штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних (від 10 до 50% суми ПДВ - ст.1201 Податкового кодексу України, від 2 до 50% від обсягу пального - ст.1202 Податкового кодексу України).

У зв'язку з цим законопроектом вносяться зміни до Податкового кодексу і передбачається термін, в який платник податків зобов'язаний відновити бази даних обліку, які були пошкоджені в результаті кібератаки. Крім того, законопроектом звільняються платники податків від штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних, складених в період з 1 по 30 червня 2017 року.

Також буде надана можливість зареєструвати такі податкові та акцизні накладні до 31 липня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram