ГоловнаПолітика

Страх бути доторканним: як депутати захищали імунітет своїх колег

Увесь минулий тиждень регламентний комітет Верховної Ради розглядав законність і обґрунтованість підозр ГПУ про зняття недоторканності з п’яти депутатів: Євгена Дейдея, Андрія Лозового, Олеся Довгого, Максима Полякова та Борислава Розенблата. І визнав обґрунтованою тільки одну підозру – по фігуранту «бурштинової» справи Розенблату. 

Оскільки рішення комітету має суто рекомендаційний характер, спікер парламенту Андрій Парубій виніс на розгляд Верховної Ради усі подання ГПУ. Під час їх розгляду у вівторок з трибуни парламенту звучали вірші та записи репресованих, опоненти змагалися у рівню набожності і доброчесності. Здавалось депутати не розуміють суті: мова йшла не про визнання вини чи її відсутності у п’яти колег по парламенту, а виключно про згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, тобто, про можливість правоохоронців розслідувати дії нардепів. Тобто, про зрівняння їх у правах з рештою громадян країни.

Фото: Макс Требухов

«Не бути «сцикунами» 

З самісінького ранку у кулуарах Верховної Ради виступали голови фракцій БПП і НФ. У той час, як у президентській політсилі відхрещувались Розенблата, який напередодні попросив виключити його з фракції, лідери «Народного фронту» вперто заявляли, що Поляков і Дейдей ні у чому не винні.

«Народний фронт» проголосує за зняття недоторканності. Ми вважаємо, що це буде чесно перед українським народом… Однак це зовсім не означає, що ми згодні з безглуздими пустими обвинуваченнями НАБУ по Полякову та Дейдею. Більш того, фракція впевнена, що судові справи проти них чиста профанація – очевидна, нахабна і без будь-якої перспективи», – заявляв голова фракції Максим Бурбак. Ці ж слова він згодом повторюватиме у сесійній залі, попри те, що докази НАБУ щодо того ж Полякова більш ніж очевидні. 

Представники «НФ» розповідають, напередодні на засіданні фракції була гостра дискусія. Переконувати своїх колег прийшла «верхівка» політсили: лідер партії Арсеній Яценюк, голова РНБО Олександр Турчинов, голова МВС Арсен Аваков. Були присутні й інші міністри, що проходили по квоті НФ, розповідають співрозмовники LB.ua.

Фото: Макс Требухов

Депутати НФ стверджують, що під час засідання Яценюк і Аваков просили депутатів, яких ГПУ підозрює у кримінальних правопорушеннях «не бути «сцикунами» і самостійно просити про зняття своєї недоторканності».

Забігаючи наперед, відзначимо, що ані Дейдей, ані Поляков не скористалися з порад своїх лідерів. І поводилися у ході розгляду зовсім не так, як їх закликали старші колеги.

Майно Дейдея і квартира Лещенка

Вівторок. 16.00. Під стінами Верховної Ради зібралося кілька десятків активістів. Вони відбивають ритм на металевих бочках. Серед них багато партійних прапорів: «Руху Нових Сил Саакашвілі», «Свободи», «Національного корпусу». Вони вимагають скасування депутатської недоторканності, хоч їх очільники будуть раді і протилежному результатові: адже в такому випадку вони отримають додаткові аргументи за розпуск парламенту.

Фото: Макс Требухов

Всередині ВР гуркоту зовсім не чути. Депутати спокійно сходяться з комітетів на вечірнє засідання. У залу засідань прямує голова САП Назар Холодницький, пізніше прибуває і генпрокурор Юрій Луценко – його присутність згідно регламенту обов’язкова при розгляді подань щодо притягнення до кримінальної відповідальності депутатів.

Першим на голосування спікер ВР Андрій Парубій виносить подання щодо зняття недоторканності з «фронтовика» Дейдея. ГПУ підозрює його у незаконному збагаченні на суму майже 5 млн. грн. Правоохоронці виявили: у той час, як дохід Дейдея з 1 червня 2009 року до 31 грудня 2016 року склав 1 млн. 440 тис. 705 грн,, депутат спільно з дружиною придбав квартиру і два автомобілі загальною вартістю у 6,4 млн. гривень. Сам Дейдей стверджує, що 3,5 млн. його дружині Інзі позичив знайомий бізнесмен Ігор Лінчевський. Втім, за словами Луценка, із запису телефонних розмов Лінчевського зрозуміло – Дейдей обманює, щоб прикрити гроші невідомого походження.

До трибуни виходить генпрокурор. Луценко каже, показувати матеріали слідства на екрані йому не дозволили, тому буде демонструвати те, що є «на руках». Юрій Віталійович витягає роздруковану на папері А4 фотографію – на ній барикади Революції гідності.

«Всі ми там клали квіти в пам'ять героїв за те, щоб виконати вимоги Майдану. Якщо коротко, я особисто, вважаю, що ці вимоги були прості і зрозумілі: усунути державну мафію Януковича і відновити закон та справедливість у нашій Україні. Сьогодні тут я прийшов до вас, щоби частково зняти пострадянський феодальний рудимент депутатської недоторканності і зробити шановних шістьох, сьогодні п'ятьох, народних депутатів звичайними українцями, щодо яких слідство може задавати питання і вибирати запобіжний захід так само, як і до всіх інших мільйонів наших співвітчизників. І більше нічого!», – звертається він до зали, демонструючи фото.

Не зважаючи на виступ генпрокурора, Бурбак вставляє ремарку про політичні переслідування членів його фракції та квартиру нардепа-євроооптиміста Сергія Лещенка (гроші на отримання якої НАБУ на думку голови фракції «НФ» не хоче розслідувати через особисті стосунки з Лещенком). Цей аргумент, до речі, у вівторок з уст депутатів звучав особливо часто.

Після цього до трибуни чалапає довгоногий Дейдей.

Фото: Макс Требухов

«Добрый день, уважаемые коллеги! Я извиняюсь, что я говорю на русском языке, просто, ну, я из города Одессы, поэтому мне удобнее. Хоча можу і розмовляти і українською мовою, але я прошу у вас дозволу, щоб я спілкувався на російській зараз,– говорить він, безуспішно намагаючись вдавати байдужість. Хоча його колеги по фракції зізнаються – Дейдей підходив до нардепів і «слізно» просив не голосувати за скасування його імунітету.

– Ууу, – несхвально відгукуються депутати на російську мову з трибуни.

«Дело имеет чисто политическую составляющую, то, что мне пытаются инкриминировать, я ни в коем случае не совершал … Не буду сейчас стоять, кого-то уговаривать или что-то просить. Я прошу вас посмотреть, изучить и рассудить по совести и по закону. Спасибо вам большое», – звертається нардеп Дейдей і прямує з трибуни до свого місця по дорозі обіймаючи лідера РПЛ Олега Ляшка.

Після виступів генпрокурора і в.о. регламентного комітету Павла Пинзеника парламент голосує.

За – 193, рішення не прийнято – висвітлюється на табло.

Таке голосування у фракції «Народний фронт» пояснюють по різному. Дехто каже, що мовляв подання ГПУ не вмотивоване – по такому кого хочеш притягнеш до відповідальності, адже у нас пів країни отримує гроші у конвертах. От і у «Народному Фронті» таких людей багато, їм страшно, що аналогічне подання ГПУ скерують на них, тому не голосують. Інші кажуть: проголосувало б більше фронтовиків, якби Луценко перед початком засідання не оголосив про підозру Денису Дзендзерському. Після чого він і близькі до нього депутати вирішили не тиснути кнопки. Є й окремі депутати «навколо яких крутиться справа», як от Сергій Фаєрмарк, кажуть у фракції, тому вони не голосують.

«Ну я наприклад вирішив не голосувати. І що мені зроблять? Я не хочу бути частиною заігрувань лідерів моєї фракції з владою», – так пояснює свою версію неголосування по Дейдею нардеп від НФ. Дивна позиція для представника владної коаліції.

Цікаво також, що голова «Національного корпусу» Андрій Білецький, активісти якого мітингували під Радою, не підтримав зняття недоторканності з Євгена Дейдея. Не підтримав він і арешт Максима Полякова. Під час голосування він значився відсутнім у залі. Хоча за зняття недоторканності Довгого – голосував.

Фото: Макс Требухов

Земельний «дерибан» і дідова поезія

Після Дейдея парламент розглянув подання на нардепа «Волі народу» Олеся Довгого. ГПУ інкримінує йому справу 10-літньої давності щодо передачі земель заказника «Жуків острів» під забудову. Правоохоронці вважають, що тодішній секретар Київради і заступник мера Леоніда Черновецького Довгий свідомо і грубо порушував регламент на сесії, де розглядалось це питання. В результаті такого рішення держава зазнала збитків на суму 81726 691 грн. Сам Довгий зі звинуваченнями ГПУ не погоджується і вважає справу зведенням особистих рахунків Луценка, який начебто намагається помститись Черновецькому, але не може до нього дібратись. Леонід Черновецький виїхав з України, і навіть безуспішно намагався займатися політичною діяльністю у Грузії.

«Чи правда, що перед внесенням цього подання ви звертались до Олеся Довгого і пропонували дати йому покази на Леоніда Черновецького і тільки після його відмови внесли подання?», – турбується радикал Ігор Мосійчук під час обговорення.

«Так, я мав з ним бесіду; так, я як посадова особа пропонував йому розповісти про роль пана Черновецького під час проведення цієї нібито сесії, – відповідає Луценко. – Пан Довгий відмовився давати такі покази. Щоправда це було не під протокол, а розмова двох посадових осіб: генпрокурора і народного депутата. Але я і тоді, і зараз скажу, всі рівні перед законом, незалежно від того, чи хоче пан Довгий давати покази, чи не хоче, він буде притягуватися до кримінальної відповідальності особисто, а Черновецький і без цих показів також буде відповідати, згідно чинного законодавства, недарма він виїхав із Грузії в благословенну землю Ізраїлю».

«Не дасте (зняти недоторканність) зараз восени підете разом з Черновецьким», – додає він.

З трибуни виступила й нардеп від «БПП» Наталія Новак, яка була депутатом Київради і свідком голосування у 2007-му. Вона стверджує, Довгий відкрив злощасне голосування під час якого «віддали на дерибан» Жуків острів, коли в залі не було й половини депутатів, більше того – члени Київради голосували чужими картками.

Фото: Макс Требухов

Сам Довгий, який схоже, переконаний, що перспектив у суді його справа, строк давності якої закінчується в січні наступного року, немає, поводив себе впевнено. Ще минулого тижня на комітеті він попросив колег зняти з себе недоторканність, таку «жертвенність» демонструє й сьогодні. Наголошує, йому соромно, що голосував за генпрокурора, який «опустився до зведення політичних рахунків».

«Не зламайсь, як кленочок в негоду. І не злякайсь, коли грім загуде. Нехай хоробрість козацького роду надихає тебе і веде, – цитує він вірш свого діда, поета Олексія Довгого. – Шановні друзі! Я прошу вас зробити своє відповідальне рішення. Я вам дякую за увагу і можливість виступити. Прошу вас голосувати».

Депутати голосують позитивно – 251 голосом за скасування недоторканність Довгого.

«От як Довгий гарно сказав, маладєц, мало в сльозу не пустив. І в суді він доведе, що не винен. А наші – дураки»,– говорить в кулуарах після голосування один з депутатів НФ.

«Нам треба визнати Лозового святим»

«Андрій Лозовой, я хочу тобі сказати, я тобою горджусь, я горджуся, що в тебе квиток номер два, що ти мій заступник, заступник по фракції, заступник лідера. Ти підійшов до мене, коли я сидів в Пасажі і пив каву, ти до мене підійшов… Це було скільки, 6-7 років тому? 7 років тому. Молодий студент, 21 чи 22 роки, інституту, університету Драгоманова і сказав, я хочу бути у вашій команді, тому що я вам вірю, я сказав, без проблем, долучайся», – ностальгійно згадує Олег Ляшко під час розгляду подання на скасування недоторканності зі свого однопартійця Андрія Лозового.

ГПУ підозрює його в ухиленні від сплати податків на суму понад 1,7 млн грн. Правоохоронці стверджують, Лозовий у своїй електронній декларації не вказав майно вартістю понад 8,5 млн грн. У тому числі йдеться й про задекларовані депутатом, святі мощі, які за оцінкою слідства, коштують близько 120 тисяч гривень.

Фото: Макс Требухов

У свою чергу Лозовий стверджує, що вартість святих мощів, може оцінювати хіба безбожник і переводить стрілки на Луценка, нагадуючи, що особисто написав заяву у НАБУ про невідповідності у декларації генпрокурора. На думку депутата, той приховав в декларації колекцію вогнепальної зброї. Нардеп також нагадує, що Луценко обіцяв допомагати церкві на рідній для них обох Рівненщині, однак не робить цього – на відміну від нього самого. 

У фракції БПП власна думка з приводу святості Лозового.

«Якщо ми зараз не голосуємо за зняття недоторканності з Лозового, тоді нам треба визнати його святим. Звернутися до Ватикану в Конгрегацію по справах святих, і до Андрія Лозового ходити молотися, просити грошей на життя, бо багато громадян України не мають за що жити», – іронізує нардеп від БПП Олексій Гончаренко.

Після виступу Пинзеника, Лозовий дає заключне слово з трибуни.

«І, користаючись нагодою, з цієї високої трибуни я хотів сказати ті слова, які для мене є одним з найбільш принципових в житті, ці слова написав простий львівський студент Микола Колеса понад 100 років тому, коли його репресували: "За волю народу, за її права не страшні кайдани, солодка тюрма, бо вільного духу не скути в кайдани". Я не боюся ваших подань, уже третього. Я не боюся тюрми. Я знаю, що на нашому боці правда. Я знаю, що на нашому боці Господь. Я знаю, що я чесний перед Господом і перед законом на відміну від вас, Юрій Віталійович», – драматично виголошує він.

Депутати не підтримують скасування недоторканності з Лозового. "За" проголосувало 177 членів парламенту.

«Спецназ НАБУ стомився, голосуйте подання на арешт»

Далі парламент без проблем дав голоси за скасування імунітету ще одного «фронтовика» Максима Полякова. Не розчулили їх навіть слова депутата про те, що його детективи НАБУ завдали школи його сім’ї.

«Сім чоловік напали на мою дружину. У нас 8-місячна дитина, і після нападу в моєї дружини пропало молоко», – розповів з трибуни депутат.

Фото: Макс Требухов

Нагадаємо, Поляков є одним з фігурантів «бурштинової» справи, інший - нардеп від БПП Борислав Розенблат. Фільм САП і НАБУ про те, як агент Катерина виводила на чисту воду депутатів вже є у вільному доступі, його можна переглянути тут. (посилання) На відео записані розмови Полякова з його помічницею і агентом НАБУ, де той домовляється про хабарі. Поляков і його фракція у свою чергу, вважають справу політичним переслідуванням.

«Все починалося у липні 2015 року. Саме тоді було направлено заяву щодо поїздки пана Ситники та його дружини за бюджетні кошти і було відкрито кримінальне провадження. Саме з цієї події все це почалося. Як сказав сам Ситник – це «лічняк», – заявив «бурштиновий» депутат, пообіцявши і далі боротися з НАБУ.

«Спецназ НАБУ стомився, голосуйте подання на арешт», – не втримався генеральний прокурор. Це було помилкою: кількість охочих голосувати за дозвіл на затримання і арешт Полякова, вочевидь, різко зменшилася.

Фото: Макс Требухов

Хоча депутати проголосували "за" скасування недоторканності Полякова 250 голосами, голосування за арешт депутата провалили - (лише 125 "за")

«Та він всіх за#бав. Ходив торгувався. Постійно пропонував якісь гроші за голоси, влізав у різні схеми»

Скасування недоторканності з депутата від БПП Борислава Розенблата почали обговорювати вже близько 20.00. Доказова база щодо нього є найбільшою. Нагадаємо, Розенблата підозрюють в отриманні хабаря на суму 285 тисяч доларів за лобіювання закону про видобуток бурштину. Детальніше про суть справи можна прочитати тут: "Бурштинова" справа. Серія друга: Борислав Розенблат.

«Шановні колеги, я розумію, сьогодні вся країна спостерігає за нашим засіданням. Мені, я ще раз повторюю, особисто дуже тяжко. Тяжко не тому, що на сьогоднішній день я скоїв якусь провину. Я не звинувачую нікого. За свої вчинки все своє життя я відповідав особисто. Все своє життя. І сьогодні, незважаючи, ще раз повторюю, на всі домисли, на всі звинувачення я буду відповідати в українському суді. Я єдине, що прошу, це зняти з мене депутатську недоторканність і дати можливість захистити свою честь в судах. Дуже вам дякую і сподіваюсь на ваше рішення», – говорить Розенблат з трибуни Верховної Ради.

Як стверджують його колеги по фракції, просити про зняття недоторканності він не хотів, але на засіданні фракції його достатньо «присоромили».

Фото: Макс Требухов

За словами співрозмовника LB.ua в БПП, найбільше на нього тиснув заступник голови фракції Сергій Березенко. Він же запропонував Розенблату, щоб той сам вийшов з фракції і не ганьбив колег. Березенко начебто виступив посередником та доніс до своїй соратників позицію Адміністрації президент і був відповідальним за результат голосування. В АП побоюються: удар по репутації влади буде надто великим, якщо фракція не проголосує, каже джерело LB.

«Та він всіх за#бав. Ходив торгувався. Постійно пропонував якісь гроші за голоси, влізав у різні схеми», – розповідає інший член президентської фракції.

Цікаво також, що половина депутатів опозиційної фракції «Батьківщина» на розгляд таких важливих питань не прийшла. Ще перед голосуванням один з депутатів цієї фракції заявив, що тиснути кнопку «за» арешт Розенблата не буде: «Хай втікає закордон. Луценко осоромиться, а нам плюс».

У підсумку парламент проголосував «за» зняття недоторканності з Борислава Розенблата, втім на затримання арешт голосів не назбиралось. За притягнення до кримінальної відповідальності свій голос віддали 296 депутатів.

***

Після засідання Юрій Луценко скаржиться журналістам: він знав, що по Лозовому не проголосують, а от рішення по Дейдею стало для нього несподіванкою. Голова САП Назар Холодницький підтакує – рухатись далі у слідстві по Лозовому і Дейдею без зняття недоторканності неможливо.

Фото: Макс Требухов

На цій сумній ноті правоохоронці прощаються, обіцяючи на прощання направити у Верховну Раду нові подання на Євгена Дейдея та Андрія Лозового. Увечері, у ході інтерв’ю Соні Кошкіній заступник голови Регламентного комітету ВР Павло Пинзеник каже, що восени прокуратура вимагатиме дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності ще близько сорока народних депутатів.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram