ГоловнаПолітика

Рада відмовилася зняти недоторканність з нардепа Дейдея

Депутату загрожує до 10 років в'язниці за незаконне збагачення.

Верховна Рада не підтримала зняття недоторканності з нардепа Євгена Дейдея (фракція "Народний фронт") і не надала згоди на притягнення його до кримінальної відповідальності.

За прийняття такого рішення проголосували 192 депутати за необхідного мінімуму 226.

Дейдею інкриміновано ч. 3 ст. 368-2 Кримінального кодексу України ("незаконне збагачення"), йому загрожує позбавлення волі на термін від п'яти до десяти років із конфіскацією майна. Однак навіть зняття недоторканності не означало б, що Дейдея могли відразу ж затримати. Для цього Рада повинна була б надати свою згоду, а ГПУ про таку згоду не просила.

Розслідування з приводу доходів Дейдея було розпочато в листопаді 2016 року. Під час слідства було встановлено, що депутат в 2015-2016 роках придбав квартиру і два автомобілі Audi Q7 на загальну суму 6,134 млн гривень. Це більш ніж у чотири рази перевищує сукупний дохід сім'ї Дейдея за 2007-2016 роки.

У деклараціях Дейдея зазначено, що його дружина взяла позику в бізнесмена Ігоря Лінчевського на суму 3,5 млн гривень, що могло б частково пояснити спосіб життя і стан депутата.

Але під час допиту як свідка Лінчевський не зміг дати чітких відповідей на запитання: де, коли і за яких обставин передавав гроші дружині Дейдея або йому самому. Бізнесмен також сказав, що письмової угоди між ним і позичальником не було, хоча мова про 3,5 мільйона гривень. Прослуховування розмов Лінчевського допомогло встановити, що він радився з іншими особами, як відповідати детективам НАБУ. Тому слідство вважає, що ніякої домовленості не було і ніяких грошей Лінчевський сім'ї Дейдея не давав.

Регламентний комітет парламенту, який за процедурою розглядає подання на зняття недоторканності, дійшов висновку, що ГПУ не зібрала достатньо доказів проти Дейдея. Однак спікер Андрій Парубій виніс подання на голосування в сесійній залі ВР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram