ГоловнаПолітика

"Логіка відсутня". Поліція не змогла пояснити причину обшуку в будинку Балицької

Депутат пов'язує це зі своєю боротьбою проти забудови Сінного ринку.

"Логіка відсутня". Поліція не змогла пояснити причину обшуку в будинку Балицької

Заступник начальника Головного управління Національної поліції в Київській області Роман Козьяков не зміг пояснити, навіщо поліція проводила обшук у будинку депутата Київради Ольги Балицької, яка активно бореться із забудовою території на місці колишнього Сінного ринку в Києві.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, під час засідання підкомітету Верховної Ради Козьяков не зміг сказати, проти яких саме посадових осіб було відкрито кримінальне провадження, в рамках якого обшукували будинок Балицької. Він заявив лише, що справу було порушено після поданої заяви.

"Логіка, вона відсутня. Так, як ви сприймаєте, логіка відсутня. Я вам поясню: працівник поліції, який веде це кримінальне провадження, несе всю відповідальність. Ви ж не бачили всіх матеріалів, а ви зараз будете ставити незручні питання або такі, які будуть певною мірою показувати некомпетентність нашого слідства. Будь ласка, ви можете викласти їх, і їм дадуть оцінку", - так він відповів на прохання депутата від "Самопомочі" Андрія Журжія пояснити логіку дій поліції щодо Балицької.

Перед цим адвокат Балицької Анатолій Яровий зачитав текст провадження, на підставі якого обшукували її житло. Справу порушено проти чиновника Вишгородської РДА, але з усього району обшукали тільки одну ділянку. При цьому в документі не вказано ні імен посадових осіб, ні року, ні зв'язку між діями чиновника Вишгородського району і обшуком у Балицької, де вона четвертий власник.

"Це те саме, що завтра прийдуть до мене у квартиру і скажуть: на тій підставі, що є питання до земельної ділянки, на якій колись побудували будинок, де ти тепер живеш, ми будемо тебе обшукувати. Це абсурдна ситуація", - сказав адвокат.

Крім того, за словами Ярового, Вишгородський суд двічі відмовляв у обшуку на підставі цього провадження. Втретє справу направили в Обухівський суд, де судді вистачило 5 хвилин, щоб винести рішення про обшук квартири Балицької

Балицька також зазначила, що поліція вже близько чотирьох місяців не може вручити підозру людям, які погрожували їй убивством, хоча всі вони ідентифіковані. Для цього, за словами правоохоронців, Балицькій спочатку потрібно пройти експертизу, яка визначить її сприйняття власного похорону під будинком. Таку експертизу нібито неможливо пройти раніше, ніж на початку наступного року.

Козьяков і сам погодився, що для вручення підозри експертиза дійсно не потрібна.

"Для цього експертиза не потрібна, я згоден з вами", - сказав він.

Також поліцейський повідомив, що справу, в рамках якої обшукували Балицьку, в червні 2017 року передано в Генеральну прокуратуру України.

Нагадаємо, на місці Сінного ринку заплановано побудувати 14 будинків площею 113 тис. квадратних метрів. Висота будівель, згідно з проектом - від шести до 22 поверхів. Навколо земельної ділянки, яку планують забудувати, розташовано 9 пам'яток місцевого значення і 28 об'єктів культурної спадщини. На деяких із цих будівель після початку будівництва з'явилися тріщини. Активісти наполягають на тому, щоб щільність і висотність забудови знизили, однак забудовник відмовився йти на компроміс.

30 червня відбулися обшуки в заміському будинку Ольги Балицької. Це сталося, коли депутата не було вдома.

Активісти пов'язують обшуки в Балицької з її участю в кампанії проти забудови висотками території Сінного ринку, оскільки серед засновників компанії-забудовника - люди екс-генпрокурора Яреми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram