ГоловнаПолітика

Поблизу посольства Польщі в Києві затримали декілька десятків провокаторів (оновлено)

У затриманих вилучили фаєри і ножі.

У п'ятницю, 7 липня, неподалік від посольств Німеччини та Польщі в Києві поліція затримала групу людей, які планували здійснити провокацію біля однієї з дипломатичних установ.

"Затримано групу осіб, які мали намір влаштувати провокації біля одного з посольств", - сказали "Інтерфакс-Україна" в прес-службі ГУ Національної поліції в Києві.

Затримання проходило поряд з посольством Німеччини в Україні, однак, як зазначили в поліції, провокації планували не біля цієї дипустанови.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, затримано близько 29 молодих людей, у них вилучили фаєри і ножі. Більшість затриманих перебували в автобусі, також зупинили два автомобілі. Операцію проводили спільними зусиллями поліція і СБУ.

За інформацією ресурсу "Київ Оперативний", провокатори збиралися закидати "коктейлями Молотова" посольство Польщі.

Водій автобуса та автомобіля Hyundai зупинилися відразу, а водій Volkswagen намагався втекти. Машина вилетіла на тротуар, де в цей час було багато людей, проте обійшлося без постраждалих. Hyundai при цьому отримав пошкодження, з нього на асфальт вилилося масло.

Фото: Сергій Нужненко

В автобусі та машинах знайшли "коктейлі Молотова".

Затриманих доставили у відділення поліції.

Посольство Німеччини розташоване по вул. Богдана Хмельницького, 25, посольство Польщі - по вул. Ярославів Вал, 12.

Оновлення. На сайте СБУ повідомляється, що провокацію замовили спецслужби РФ.

"Правоохоронці затримали 29 осіб, які за грошову винагороду в розмірі тисяча гривень кожному намагалися вчинити хуліганські дії біля будівлі консульства Республіки Польща. За задумом затриманого організатора акції, представники столичних спортивних клубів під виглядом молодіжної організації повинні були прибути до будівлі консульства і провести показову акцію з розливом червоної фарби, а також повісити і підпалити на театралізованій шибениці опудало", - сказано в повідомленні.

Дії повинні були супроводжуватися націоналістичними вигуками, підпалом піротехніки і мали на меті розпалювання міжнаціональної ворожнечі, спрямованої на загострення українсько-польських взаємин, підрив авторитету України на міжнародній арені.

При огляді автобуса і двох автомобілів, на яких прибули провокатори, вилучили один травматичний і один газовий пістолети, холодну зброю, провокаційні транспаранти і прапори, піротехніку (фаєри), макет шибениці.

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Напередодні голова МЗС Польщі заявив, що Україна не вступить до Євросоюзу, якщо буде героїзувати Степана Бандеру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram