ГоловнаПолітика

"Завершити не можна відкласти. Чи відбудеться справжня децентралізація в Україні?"

Організатори круглого столу - Інститут Горшеніна і РПР.

"Завершити не можна відкласти. Чи відбудеться справжня децентралізація в Україні?"
Фото: Надано автором

У понеділок, 10 липня, о 14:00 в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна і Реанімаційного пакета реформ за підтримки сайту LB.ua відбудеться круглий стіл: "Завершити не можна відкласти. Чи відбудеться справжня децентралізація в Україні?"

Місце проведення - прес-центр Інституту Горшеніна (Київ, вул. Мала Житомирська, 18-б).

В останні роки вдалося досягти значних успіхів у проведенні реформи місцевого самоврядування. Але це не єдина реформа, імплементація якої йде попереду прийняття законодавства. У лютому 2017 року парламент зміг прийняти один із пакетів децентралізаційних законів: законопроект №4772 щодо добровільного приєднання територіальних громад; новий закон про службу в органах місцевого самоврядування, на який потім наклав вето. Врегульовано питання статусу і повноважень старост у населених пунктах. Знято правові перешкоди для створення і призначення виборів у громадах, створених навколо міст обласного значення або до складу яких увійшли населені пункти різних районів.

Прийняті закони - тільки частина кроків, необхідних для успішного продовження реформи. На порядку денному останнього сесійного тижня VI сесії Верховної Ради - п'ять децентралізаційних законопроектів:

  • законопроект №2489 "Про службу в органах місцевого самоврядування";
  • законопроект №4773 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)", який забезпечує фінансування і можливість отримати прямі міжбюджетні відносини новим громадам;
  • законопроект №6466 "Про внесення змін до закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" про добровільне приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення";
  • законопроект №6436 "Про порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж районів";
  • законопроект №6403 "Про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності".

Чи буде продовжена децентралізація і чи будуть закріплені досягнення останніх років у проведенні реформи, залежить від голосування народних депутатів. У зв'язку з цим під час круглого столу представники уряду, народні депутати та експерти обговорять і дадуть відповіді на запитання: які шанси прийняття децентралізаційних законопроектів? чому Центральна виборча комісія не призначає вибори в об'єднаних територіальних громадах? чи буде надано органам місцевого самоврядування право розпоряджатися землями за межами населених пунктів? як вплине земельна реформа на місцеве самоврядування?

Учасники круглого столу:

  1. В'ячеслав Негода, перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.
  2. Максим Бурбак, народний депутат України, голова депутатської фракції політичної партії "Народний фронт".
  3. Анатолій Матвієнко, народний депутат України, заступник голови депутатської фракції партії "Блок Петра Порошенка".
  4. Анатолій Ткачук, директор Інституту громадянського суспільства, головний експерт Реанімаційного пакета реформ.
  5. Юрій Ганущак, експерт Реанімаційного пакета реформ.

За додатковою інформацією та акредитацією звертатися до Ірини Соломко, тел.моб.: 095 646 71 73.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram