ГоловнаПолітика

“Припинити клоунаду!”: недоторканність Полякова

Регламентний комітет Верховної Ради продовжує розглядати подання ГПУ щодо зняття недоторканності з народних депутатів. У четвер, 5 липня на засіданні вирішували долю імунітету народного депутата від фракції “Народний фронт” Максима Полякова. У попередні дні — комітет розглядав питання щодо Євгена Дейдея (НФ), Андрія Лозового (РПЛ) та Олеся Довгого (Воля народу).

Не зважаючи на відмінності у статтях ККУ які інкримінують депутатам і факти, що правоохоронці демонструють у залі, рішення комітету з дня у день незмінне - “подання ГПУ недостатньо обґрунтоване”.

Фото: Макс Требухов

Агент «Катерина»

Засідання регламентного комітету почалось о 10 ранку в четвер. Вже традиційно тут, у маленькій залі засідань, неподалік Адміністрації Президента зібрались: члени регламентного комітету, генеральний прокурор Юрій Луценко, його заступник голова САП Назар Холодницький та безпосередньо Максим Поляков.

Правоохоронці підозрюють Полякова у хабарництві на суму 7 500 доларів. За версією ГПУ, депутат за неправомірну вигоду, вніс правки у законопроект щодо легалізації бурштину. У справі також фігурує й інший нардеп — Борислав Розенблат з БПП — законність постанови про зняття його недоторканності комітет почне заслуховувати у п 'ятницю.

Розслідування почалось близько року тому. Холодницький каже, ціллю був не Поляков. Почали з виявлення бурштинової мафії: ланцюжок привів від простих копачів до народних депутатів.

Через главу секретаріату міжфракційного депутатського об'єднання "Депутатський контроль" Вадима Руденка “на” депутатів Максима Полякова та Борислава Розенблата “вийшла” агент НАБУ “Катерина”. Жінка назвалась представником компанії “Фуджейра” з Арабських еміратів. Вона сказала, що хоче видобувати і експортувати бурштин з Житомирської області (по округу цієї області Борислав Розенблат пройшов у Верховну Раду) і попросила депутатів допомогти у вирішенні “певних питань”. Зокрема, “Катерина” хотіла зменшити ренту за видобуток бурштину. Для цього необхідно було внести певні правки у закон та “підкупити” окремих чиновників. Саме у цьому й полягала роль депутатів. Окрім цього, Розенблат - заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва, тому начебто мав “провести” питання через комітет.

Назар Холодницький перед засіданням
Фото: Макс Требухов
Назар Холодницький перед засіданням

Через кілька зустрічей, за версією правоохоронців, депутати почали натякати “Катерині”, що за вирішення питань доведеться заплатити. Посередником у домовленостях зі сторони Полякова стала його помічниця Тетяна Любонько. Вона, зокрема, домовлялась з “Катериною” про суми хабарів та отримувала гроші. Це підтверджують записи телефонних розмов. На засіданні правоохоронці показали ролик у якому частково були продемонстровані ці факти. За частину свого хабаря Поляков начебто доручив своїй помічниці купити два Iphone 7 . Долари, за які Любонько купувала телефони були мічені НАБУ і через певний час вилучені, як і один з телефонів.

У справі фігурують також й інші люди: троє помічників нардепів, один охоронець і два представника однієї з антикорупційних організацій. Їм пред'явлено підозру по ст.368 (одержання хабара) та ст.369-2 (зловживання впливом). Помічниці Полякова Тетяні суд вже обрав запобіжний захід — було постановлено взяти її під варту на два місяці, але батьки внесли за дівчину завдаток у 160 тисяч гривень.

Поляков усі звинувачення заперечує.

Барикади

У четвер представники секретаріату регламентного комітету збудували навколо депутатів “паркан” зі стола та стільців — так вони вирішили відділити журналістів від столу засідань, щоб ті бувай не піддивлялись у документи.

Через “огородження” й так маленька зала, скоротилась ще більше і частина представників медіа були змушені слідкувати за процесом з-за дверей.

“Вкотре журналісти говорять, що регламентний комітет відхилив подання ГПУ щодо зняття недоторканності з депутатів. Скільки повторювати, що ми не знімаємо з депутатів недоторканність. Тож, давайте почнемо засідання з зачитування статті 220 Регламенту Верховної Ради”, - дорікає нардеп Дмитро Лубінець.

Дмитро Лубінець
Фото: Макс Требухов
Дмитро Лубінець

Слушно киваючи, в.о. голови комітету Павло Пинзеник “з того боку барикад” зачитує статтю регламенту. Депутати наголошують - комітет не знімає недоторканність з нардепів, а його рішення несе суто рекомендаційний характер для Верховної Ради.

Після цього, члени комітету надають слово генпрокурору. Для засідання САП і НАБУ підготували ролик з вмонтованими відео і аудіофактами, дозвіл на розтаємничення якого дав суд - Юрій Луценко і пропонує почати з його перегляду.

Занепокоєнні депутати починають перешіптуватись.

- Якщо на тих плівках є люди, які не присутні тут, яких ми не розглядаємо, чи не буде це порушенням прав, якщо зараз ми на всю країну покажемо у якій білизні вони ходять?, - побоюється нардеп “радикал” Олег Купрієнко, - особисто я не хочу брати на себе відповідальність показати на всю країну жінку про яку скажуть “О! Хабарниця! А суд потім вирішить “не хабарниця”.

- Якби ви так принципово реагували на слова свого однопартійця, який вчора на всю країну оголосив мою домашню адресу! Якби ви так переживали за моїх дітей, як за своїх напарників, яких ви зараз захищаєте, - свариться у відповідь Луценко.

- Сцен сексу немає!, - іронічно додає генпрокурор.

Фото: Макс Требухов

Та стурбованість у залі не проходить - лунає пропозиція переглянути відео без журналістів - у закритому режимі.

- Наскільки ми всі чули генеральний прокурор на початку засідання повідомив - не залежно від того, яке буде рішення по засіданні комітету, все-одно ці матеріали будуть оприлюдненні, - заперечує нардеп Михайло Папієв з Опоблоку, - Тому, приймаючи рішення про проведення закритого засідання, ми будемо виглядати в ЗМІ, як депутати, які не захотіли допустити пресу до перегляду фактів. Повагавшись комітет погоджується і голосує “за” відкритий перегляд.

Відео починається з краєвидів знищених, через нелегальний видобуток бурштину, українських лісів: поїджена клондайками земля, вирублені дерева — це наслідки праці поліських старателів — людей, що викопують “сонячне каміння”.

Під “детективну” мелодію, зображення полісся змінюється записом телефонних розмов фігурантів справи — Любонько, Полякова, Розенблата та «Катерини». У бесідах вони домовляються про виплату хабаря. Чути, як Любонько пояснює “Катерині” “тонкощі” схеми — зокрема у розмові від 17 листопада 2016 року, помічниця говорить, що до внесення у Раду поправки мають пройти комітет, але проблем не буде, бо він “підпорядковується Розенблату”. Вона також озвучує агенту НАБУ, що за “протягування” правок на цьому етапі по п'ять тисяч доларів повинні отримати Поляков, Розенблат і тодішній в.о. глави Держгеонадр Микола Бояркін. На наступних відео видно, як помічниця Полякова купує Iphone для депутата і його дружини. Задокументовані й зустрічі “Катерини” з Розенблатом у ресторані, де той каже, що готовий сприяти просуванню схеми за гроші.

“Розенблат, слава Богу, он коррупционер. Вот. Ну, шутка.. На самом деле, он нормальный парень. И понимает, что такое бизнес. Поэтому я так говорю.. Он говорит, ну в принципе, да, вопросов нет, я готов подключиться. Но нужно и сверху, и снизу», - звучить з екрану голос Полякова під час зустрічі 17 листопада 2016 року з його помічницею і агентом НАБУ. На фразі “он же корупціонер ” зал засідань вибухає сміхом. Холодницький переможно поглядає у бік Полякова.

Версія Полякова

“Ніякої справи Полякова, або Розенблата не існує. Були розмови, коли мене провокували, а я відмовлявся від коштів. Чому їх тут не показують?”, - виступає на комітеті Поляков. Він приніс із собою стенограму запису телефонів “Катериною” опубліковану суд ом (де проходило судове засідання по обранні запобіжного заходу щодо помічниці Полякова Тетяни Любонько) . Там, як стверджує Поляков чути, що він відмовляє її від хабарництва.

Депутат називає справу “переслідуванням” НАБУ проти нього. Каже, все почалось після його заяв про корупцію голови НАБУ Артема Ситника, який нібито відпочивав з дружиною закордоном за державні кошти. Також, вважає Поляков, це й помста заступника Ситника Ізо Углави за оприлюднення Поляковим інформації “про те, як він з Саакашвілі ґвалтували бізнесменів в Грузії”.

Фото: Lb.ua

Окрім того, що на засідання депутат з'явився з власним адвокатом, підтримати його прийшов колега-фронтовик Георгій Логвинський, який є віце-президентом ПАРЄ. Хоча Логвинський заявив — тут він “у ролі” представника підозрюваного, а не його адвоката, де-факто пан Георгій виконував саме роль адвоката. Депутат присвятив юричній і правозахисній діяльності біля 20-ти років свого життя і з цього, схоже, успішно користуються його друзі по фракції (чого варта тільки промова з якою Логвинський брав на поруки екс-депутата Миколу Мартиненка).

- В справі Дейдея ви бачите підозору, а в справі Лещенка - ні, хоча обставини ті ж. Але по Лещенку ви навіть перевірку не проходите. Ось та обранність велику роль грає у цій справі, - тицяючи вказівним пальцем у сторону генпрокурора захищає Полякова Логвинський.

- Георгій, обранність, це про народ Божий. ВИБІРКОВІСТЬ, - підколює Луценко.

- Вибірковість, звичайно! Дякую Юрій Віталійович. - Будь ласка, без особових-незалежних прізвищ і реплік, - втручається Пинзеник. Дякую, дякую. Що тут важливо. В нас є такі динозаври з міліардами. Чому це якийсь Поляков? Чому він має таку суспільну небезпечність, що йому втілюють агента, який протягом року. Розумієте, року! Шукає що ж такого зробив Поляков. Розслідування НАБУ тривало рік. Були витрачені великі гроші. Платники податків заплатили, за моїми підрахунками, близько 40 млн, щоб НАБУ зробило це розслідування, щоб показати відео, як помічниця депутата отримала 5 тисяч доларів. Де в ККУ є поняття “агент під прикриттям”? Ви знаєте, я не знайшов. У вестернах є, у детективах є, в ККУ нема. Зате є стаття 370. Ця стаття, зазначає, що підкуп карається на 7 років позбавлення волі”, - жестикулює Логвинський.

Георгий Логвинский
Фото: РБК
Георгий Логвинский

Холодницький на такі заяви категоричний - провокації у діях агента НАБУ немає — вона жодного разу не змушувала давати хабар, натомість депутати самі пропонували, щоб вона “заплатила за послуги”.

Та на це у захисників Полякова є нові докори у сторону правоохоронців. Начебто детективи НАБУ побили дружину Полякова під час обшуку та неправомірного вилучення айфону.

Холодницький підтверджує - айфон у жінки дійно вилучили, тільки її ніхто не бив! І є поняті, які це підтверджують. Заяву Полякова щодо побиття, втім в ЄРДР не внесли.

“Немає підстав чого вносити. Не все, що пишуть є тим, що свідчить про злочин”, - пояснює голова САП.

Та Максим Поляков переконує: всі докази, всі факти – просто казочки. Наприклад, записані розмови по WhatsApp, які демонстрували правоохоронці, насправді - сфальсифіковані, адже він минулого року він навіть не мав смартфону. Ось яким телефоном він користувався — старим і кнопковим. З нього навіть в інтернет не зайдеш, який там Вотсап!

- Тому, хто там кому телефонує, - цього не існує. І це покаже судовий розгляд, - махає депутат кнопковим телефоном перед камерами. Максимів Анатолієвичів, як карасів у річці! Вже пообіді депутати раптом почали сумніватись — а що, як Максим Анатолієвич про якого у прослуханих розмовах говорить з “Катериною” помічниця Любонько, насправді не Поляков! Адже Максимів Анаталієвичів, погодьтесь, у світі немало. Та й до того ж помічник депутата може працювати одночасно на іншій роботі. Тому, коли Любонько говорить по телефону, що її шеф Максим Анатолієвич хоче 5 мільйонів, це зовсім не означає, що цього хоче саме шеф ПОЛЯКОВ Максим Анатолієвич!

- Де було у цій прослушці народних депутатів сказане прізвище Полякова, його дружини і так далі? Там було сказано “шеф”. Це особисто ваше бачення, що це - шеф Поляков?, - питає у генпрокурора нардеп Сергій Шахов. - Не дивлячись на ваше небажання чути мене, я все-таки дам відповідь, бо біля мене в руках матеріали кримінальної справи. “Любонько Т.В. телефонує на ВотсАп Максиму Анатолієвичу..”, - зачитує Луценко.

Фото: Макс Требухов

Та стенограма не звучить для депутатів переконливо. Щоб ідентифікувати про якого ж Максима Анатолієвича йдеться, доводиться знову вмикати відеозапис.

- Ви покриваєте корупцію в цьому залі!, - починає нервуватись Луценко.

- За правдой пойдешь, ноги до жопи сотреш!, - кричить у відповідь Шахов.

- Дайте мені сказати! Якщо я вам тут не потрібен, я піду!, - нервується Луценко. - Я, як народний депутат.., - продовжує сперечатись Шахов, не сприйнявши погрози генпрокурора серйозно. (БАБАХ) - Луценко кидає на стіл грубезну папку з матеріалами справи.

- Атмосфера цього комітету, “клоуднічаня” захисту - все це методи, щоб ввести в обману суспільство і відвернути увагу від факту, що помічник депутата за його дорученням бере хабар, за ці кошти купує телефони. Ці телефони можна вилучити тільки не порушивши вашу, обранці ви наші, недоторканність. Саме тому цей телефон за рішенням суду вилучається, як доказ хабаря і його конвертації у матеріальну цінність у вигляді айфону. Крапка. Все було зроблено у відповідності до закону. Приймайте рішення в решті-решт! І припиніть це самовбивство Верховної Ради, - кричить Луценко збираючи зі столу папки з документами і виходить з залу.

Фото: Макс Требухов

- Я демонструю розлючення правоохоронної системи за це ганебне прикриття хабарництва у ВР, - кидає наздоганяючим його журналістам вже у коридорі. Кореспондент LB . ua йдучи слідом цікавиться, чи продовжиться засідання комітету, оскільки згідно регламенту генпрокурор має бути присутнім при розгляді питання про зняття депутатської недоторканності. - Присутній, присутній не переживайте, я завжди присутній, - запевнює Луценко вже на сходах і сходить вниз. За ним вибігає переляканий Холодницький з прес-секретарем ГПУ Ларисою Сарган. Пинзеник оголошує перерву — якщо Луценко не повернеться, доведеться перенести засідання, зітхає він.

Та Генпрокурор заспокоївшись, за пів години таки повертається.

Закінчивши обговорення, комітет починає голосування. Член комітету, депутат від НФ Владислав Данілін у голосуванні участі не бере — все тому, що він разом з товаришем по фракції хотів взяти на поруки його помічницю Любонько. Таке рішення через конфлікт інтересів, після порад колег, прийняв ще на початку засідання.

Депутати визнають постанову ГПУ необґрунтованою.

На прощання Луценко обіцяє журналістам, що під час розгляду вмотивованості подання ГПУ щодо Борислава Розенблата буде ще цікавіше. Покажуть нове “кіно”, будуть нові факти і деталі “бурштинової справи”.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram