ГоловнаПолітика

ГПУ розслідує дії менеджменту Приватбанку і НБУ напередодні націоналізації

Банк видав кредити пов'язаним фірмам, незважаючи на заборону регулятора.

ГПУ розслідує дії менеджменту Приватбанку і НБУ напередодні націоналізації
Фото: EPA/UPG

Генпрокуратура розслідує дії колишнього керівництва Приватбанку і менеджменту Національного банку щодо незаконної видачі кредитів у грудні 2016 року.

Про це журналістам у понеділок заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

"У мене напередодні засідання сьогоднішнього регламентного комітету відбулася нарада щодо двох епізодів. У грудні (2016 року), вже після рішення НБУ про пов'язаність двох фірм із керівництвом Приватбанку - а таке рішення унеможливлювало видачу їм кредитів, відбулося їх перекредитування на величезні суми, які потім не були повернуті. На цей момент у нас питання до членів кредитного комітету Приватбанку, яких ми допитуємо останні два тижні, а також представників НБУ, які повинні були наглядати за переоформленням кредитів. І до однієї і до іншої сторони у нас є питання, і після проведення експертиз ГПУ зможе оголосити підозру", - сказав він.

Луценко повідомив, що Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура зі свого боку також розслідують події, що відбувалися в Приватбанку напередодні націоналізації.

Нагадаємо, 21 грудня Приватбанк перейшов у державну власність, оскільки попередні власники довели його до неплатоспроможності. Міністерство фінансів і Національний банк оцінили потребу капіталу Приватбанку на 148 млрд гривень.

Мінфін уже докапіталізував банк на 116,8 млрд гривень, з яких на 9,8 млрд гривень - у 2017 році. Ще 38,5 млрд гривень було вирішено влити в Приватбанк минулого тижня.

10 квітня на прощальній прес-конференції з нагоди свого звільнення голова Нацбанку Валерія Гонтарева заявила, що в останню ніч перед націоналізацією Приватбанку з фінустанови вивели понад 16 мільярдів гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram