ГоловнаПолітика

СБУ звинуватила спецслужби Росії в запуску вірусу Petya

Його було замасковано як вимагача, але його мета - знищення важливих даних.

СБУ звинуватила спецслужби Росії в запуску вірусу Petya
Фото: comments.ua

Служба безпеки України звинуватила спецслужби Росії в запуску комп'ютерного вірусу Petya.A.

На думку СБУ, цей вірус замасковано під ransomware (вимагач), але насправді його метою була цілеспрямована дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні.

"Вірус - це прикриття масштабної атаки, спрямованої на Україну. Про це свідчить відсутність реального механізму заволодіння коштами, примітивність якого лише підтверджує думку про те, що збагачення не було метою атаки", - йдеться в заяві.

СБУ вважає, що основним призначенням вірусу було знищення важливих даних і порушення роботи державних і приватних установ України для поширення панічних настроїв серед населення.

"Наявні дані, в тому числі отримані в рамках взаємодії з міжнародними антивірусними компаніями, дають підстави вважати, що до атак причетні ті ж хакерські угруповання, які в грудні 2016 року атакували фінансову систему, об'єкти транспорту і енергетики України з використанням шкідливого програмного забезпечення TeleBots і Blackenergy . Це свідчить про причетність до цієї атаки спецслужб РФ", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що вранці 27 червня Україна була атакована комп'ютерним вірусом Petya, який сильно вдарив по фінансовій системі України. Багато банків досі не відновили свій функціонал. Жертвами вірусної атаки стали багато компаній і держорганів.

Одним з джерел зараження стало оновлення бухгалтерської програми M.E.Doc, хоча її розробники заперечують причетність до атаки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram