ГоловнаПолітика

Фігурант справи про крадіжку біржових прес-релізів у США попросив українське громадянство

Видача Халупського американцям затримується.

Фігурант справи про крадіжку біржових прес-релізів у США попросив українське громадянство
Фото: 368.media

Фігурант кримінальної справи про крадіжку біржових прес-релізів у США Владислав Халупський, якого на початку року затримали в Україні, попросив українське громадянство.

Про це пише видання 368.media з посиланням на ухвалу Малинівського райсуду Одеси.

За даними влади США, група хакерів, починаючи приблизно з лютого 2010 року, проникала в комп'ютерні сервери PR Newswire Association, Marketwired і Business Wire. Там вони отримували доступ до ще не оголошених операцій і передавали інформацію своїм партнерам, які перебували на території США.

Це дозволяло несумлінним трейдерам заробляти на інсайдерській інформації. Хакери після цього отримували домовлену частку прибутку.

Їхній заробіток від цієї діяльності перевищив 25 мільйонів доларів США.

Халупський нібито координував розподіл отриманої "хакерами" інформації про цінні папери між торговцями.

2016 року окружний суд Східного округу Нью-Йорка видав обвинувальний акт, яким Халупського і його спільників звинувачено в таких злочинах: змова з метою здійснення шахрайства з використанням електронних засобів комунікації, шахрайство з цінними паперами, незаконне вторгнення в мережі PR Newswire, Маrketwired, у змові з метою відмивання коштів. У жовтні було видано ордер на його арешт.

Халупського затримали в Одесі в середині лютого 2017 року. Суд помістив його під нічний домашній арешт. На початку травня прокуратура області закінчила проведення екстрадиційної перевірки. "Наглядачі" не виявили обставин, які могли б перешкодити видачі хакера американській владі. Разом із тим у висновках перевірки зазначено, що в разі отримання Халупським громадянства України його видача буде неможливою. Через два тижні після закінчення проведення перевірки, 18 травня 2017 року, хакер звернувся до міграційної служби для отримання громадянства.

Халупський народився в Одесі і може отримати громадянство за правом народження. 1989 року виїхав у США, де, як він сам говорив, "під враженням від фільму «Волл-стрит» мріяв зайнятися торгівлею цінними паперами". У результаті влаштувався на Манхеттені агентом з нерухомості, потім, після розвалу СРСР, полетів у Москву і відкрив там свій торговий бізнес. 1998 року повернувся в Америку, де відкрив приватну медичну клініку, але незабаром перекваліфікувався в трейдери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram