ГоловнаПолітика

Угода про асоціацію з ЄС запрацює з 1 вересня

"Україна працює над тим, щоб наздогнати в розвитку країни, які раніше попрощалися з СРСР".

Угода про асоціацію з ЄС запрацює з 1 вересня
Фото: president.gov.ua

Угода про асоціацію України з Європейським Союзом почне працювати в повному обсязі вже з 1 вересня цього року.

Про це заявив Петро Порошенко після зустрічі з головою Європейської Ради Дональдом Туском, повідомляють на сайті президента.

"Дуже важливо, що лідери європейських держав, президент Європейського Союзу та президент Європейської комісії зробили все можливе для того, щоб набуття чинності та завершення ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС нарешті відбулося. Це відбувається саме в цей день і з 1 вересня УА починає працювати в повному обсязі", - сказав Порошенко.

Він також зазначив, що зараз Україна працює над тим, щоб, проводячи реформи, наздогнати в розвитку ті країни, які раніше попрощалися з СРСР, і запевнив, що Україна й надалі буде дотримуватися цього напрямку.

"Це історичні дні для України, коли після отримання безвізового режиму ми говоримо останнє «прощавай» Радянському Союзу і Російської імперії. Польща, країни Балтії, інші країни Східної Європи зробили це 20-25 років тому, і ми зараз робимо все можливе, щоб впровадити реформи, на які ви витратили десятки років, у дуже короткий проміжок часу з вашою надзвичайно цінною допомогою і досвідом", - зауважив президент.

Туск, своєю чергою, високо оцінив зусилля, які доклала Україна для реалізації проєвропейських прагнень.

"Ви змогли отримати безвізовий режим і дозвольте подякувати вам за вашу проєвропейську рішучість і мужність, з якими ви захищаєте свою незалежність. За всі ваші, навіть найменші успіхи, вам довелося заплатити важкою працею і також, на жаль, кров'ю. Ви нічого не отримали задарма, ви заслужили всього, чого ви досягли. І саме тому так багато нас тут, в Європі, захоплюється вами і підтримує вас", - додав Туск.

Порошенко подякував голові Євроради за гостинність і висловив надію на продовження плідних переговорів під час 19-го саміту Україна-ЄС 12-13 липня в Києві.

Нагадаємо, 30 травня Нідерланди останніми з країн ЄС ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. В Євросоюзі прогнозують, що УА набуде чинності в повному обсязі 1 вересня 2017 року.

З 2014 року Угода про асоціацію працювала в тимчасовому режимі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram