ГоловнаПолітика

САП просить зняти імунітет з нардепів Розенблата і Полякова

Їм інкримінують спроби заробити на видобутку бурштину, загальна сума хабарів - понад 300 тисяч доларів.

САП просить зняти імунітет з нардепів Розенблата і Полякова
Максим Поляков и Борислав Розенблат
Фото: Lb.ua, Інформатор

Спеціалізована антикорупційна прокуратура підготувала клопотання про зняття недоторканності з народних депутатів Бориса Розенблата (БПП) і Максима Полякова (Народний фронт).

Про це заявив на брифінгу у вівторок директор НАБУ Артем Ситник.

"Подання на зняття імунітету з народних депутатів Розенблата і Полякова спрямовані генеральному прокурору. Сподіваюся, що генеральний прокурор оперативно відреагує на ці листи і скерує подання до парламенту, тому що в нас не так багато часу - цей тиждень і ще один пленарний тиждень", - заявив він.

"Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП протягом тривалого часу ведуть досудове розслідування в кримінальному провадженні, пов'язаному з незаконним видобутком бурштину. Під час слідства було встановлено, що два народних депутати з метою одержання неправомірної вигоди від представника компанії-нерезидента, яка зацікавлена у видобутку бурштину в Україні, скористалися правом законодавчої ініціативи з метою протягнути через парламент низку законопроектів, які повинні поліпшити умови господарської діяльності для компанії-замовника", - заявив і собі прокурор Назар Холодницький.

За його словами, посередником для виходу на депутатів став голова секретаріату міжфракційного депутатського об'єднання "Депутатський контроль" Вадим Руденко.

"Поляков і Розенблат внесли правки у законопроекти. Це були правки про зменшення рентної плати за видобуток бурштину з 25% до 5%, звільнення від оподаткування до 2020 року підприємств, які завозять техніку для видобутку бурштину, також були деякі зміни в оплаті праці. За ці зміни була отримана неправомірна вигода в розмірі 15 тисяч доларів", - заявив прокурор.

Руденко залучив у схему ще одну людину - помічника депутата від Радикальної партії, юриста ГО "Системні рішення". "Він запропонував представнику іноземної компанії послуги й отримав 11 тисяч доларів, необхідних для просування і прийняття законодавчих змін", - розповів Холодницький.

Другий епізод цієї справи стосується тільки Розенблата. Прокурор стверджує, що депутат вирішив взятися за видобуток бурштину і зажадав від компанії організувати спільний бізнес. "Бурштин, за задумом, мав вивозитися за заниженою ціною, а частина прибутку мала виводитися на рахунки компанії, яка розташована у Сполучених Штатах Америки. За наполяганням Розенблата її співвласником стала його рідна сестра. Під час реалізації цієї схеми і відбулося вчорашнє затримання", - повідомив Холодницький.

Загальна сума хабарів за цим епізодом - 285 тисяч доларів.

Станом на 20 червня було затримано шістьох осіб: трьох помічників нардепів, одного охоронця і двох представників однієї з антикорупційних організацій.

Операція тривала майже рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram