ГоловнаПолітика

СБУ затримала адміністратора групи "ВКонтакте", який навчав, як обійти блокування соцмережі

Прихильник "руського міру" співпрацював з російськими спецслужбами.

СБУ затримала адміністратора групи "ВКонтакте", який навчав, як обійти блокування соцмережі
Фото: ssu.gov.ua

Співробітники Служби безпеки України затримали жителя Павлограда Дніпропетровської області, який адміністрував антиукраїнські групи у "ВКонтакте" і поширював інструкції з обходу блокування доступу до російських сайтів через використання VPN.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Правоохоронці встановили, що в 2016 році на чоловіка "вийшли" представники російських спецслужб, які запропонували йому адмініструвати і наповнювати антиукраїнську спільноту в Інтернеті.

"За вказівкою кураторів адміністратор розміщував статті, фотографії і відеоматеріали із закликами до насильницької зміни або повалення конституційного ладу. У матеріалах, зокрема, стверджувалося, що Україна є частиною Росії, а українська армія - недієздатна", - йдеться в повідомленні.

Серед останніх вказівок, отриманих жителем Павлограда від російських кураторів, було активне поширення актуальної інформації про блокування окремих російських інтернет-ресурсів та інструкцій щодо обходу заборони через використання VPN-сервісів.

Під час обшуків за місцем проживання сепаратистського адміністратора оперативники СБУ виявили мобільні пристрої з доказами співпраці з російськими спецслужбами.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Нагадаємо, петиція до президента України з вимогою скасувати блокування російської соціальної мережі "ВКонтакте" набрала 25 тисяч підписів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram