ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про заборону виготовлення та пропаганди георгіївської стрічки

"Росія своєю політикою щодо України сама поставила цю стрічку поза законом", - зазначив президент.

Порошенко підписав закон про заборону виготовлення та пропаганди георгіївської стрічки
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав закон про заборону виготовлення та пропаганди георгіївської стрічки.

Про це повідомляють на сайті президента.

Закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виробництва і пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки» №2031-VIII Верховна Рада прийняла 16 травня 2017 року.

21 травня, під час церемонії пам'яті жертв політичних репресій у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили", президент пообіцяв підписати цей закон.

"Закон про заборону георгіївських стрічок я теж підпишу, тільки-но він надійде до мене з Ради. Чому? Тому що це не символіка Другої світової, ця символіка - символ агресії проти України 2014-2017 років. Тому що обвішані цими стрічками бойовики вбивають наших воїнів щодня і щоночі", - зазначив Порошенко.

Він також додав, що "Росія своєю політикою щодо України сама поставила цю стрічку поза законом".

Цей закон доповнює Кодекс про адміністративні порушення новою статтею, яка встановлює відповідальність за виготовлення і пропаганду георгіївської стрічки. Так, публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської стрічки або її зображення передбачають накладення штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією георгіївської стрічки або предметів, що містять її зображення.

Такі самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адмінстягнення, а також виготовлення або розповсюдження георгіївської стрічки караються штрафом від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративним арештом до 15 діб з конфіскацією георгіївської стрічки або предметів, що містять її зображення.

Закон набуває чинності із дня, наступного після дня його опублікування.

Нагадаємо, 16 травня Рада проголосувала за заборону георгіївської стрічки, але наступного дня депутати від фракції Опоблоку внесли проект постанови про скасування результатів голосування. За регламентом, поки Рада їх не розгляне, закон направляти на підпис президенту не можна. 25 травня парламент розблокував підписання цього закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram