ГоловнаПолітика

У Подільську демонтували пам'ятник Котовському

Роботи проводили вночі.

У Подільську демонтували пам'ятник Котовському
Фото: wikimapia.org

У місті Подільську (Одеська область), який ще недавно називався Котовськом, демонтували пам'ятник радянському військовому діячеві Григорію Котовському, який стояв навпроти вокзалу. Про це повідомляє "Думская".

Пам'ятник прибрали в ніч з 9 на 10 червня. Роботи проводили з опівночі до четвертої ранку.

Так влада Подільська виконали вимоги декомунізаційного законодавства.

Нагадаємо, що міськрада Подільська ще у вересні минулого року ухвалила поховати останки радянського політичного і військового діяча Григорія Котовського, які доти зберігали в мавзолеї в центрі міста.

Григорій Котовський - радянський військовий і політичний діяч, учасник Громадянської війни. Пройшов шлях від злочинця, який промишляв нальотами в Бессарабії (південь Одеської області), до члена Союзного, Українського й Молдовського центрального виконавчого комітету. Член Реввійськради СРСР. За своє життя встиг неодноразово побувати в тюрмі, отримав смертний вирок, який не виконали, воював на румунському фронті в Першій світовій війні, отримав Георгіївський хрест за хоробрість, нагороджений трьома орденами Червоного Прапора. Був убитий під час відпочинку в радгоспі Чабанка під Одесою (нині смт Чорноморське) 1925 року.

Радянська влада вирішили не ховати Котовського, а забальзамувати його тіло. Як місцезнаходження мавзолею комдива розглядали Одесу, Бердичів, Балту, але в підсумку обрали Бірзулу, яку після похорону перейменували в Котовськ, що став зараз Подільськом. На похорон з Москви прибув один з перших маршалів СРСР Семен Будьонний і кілька інших високих військових діячів часів початку СРСР. А сама процедура за масштабом була порівнянна з похороном В. І. Леніна.

Мавзолей проіснував до 1941 року, коли його знищив наступ німців. Тіло комдива викинули в траншею разом з тілами інших розстріляних. У 1966 році мавзолей відновили, а замість мумії в нього помістили кістки, що, ймовірно, належать Котовському. Саме вони зберігаються в склепі донині.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram