ГоловнаПолітика

Клімкін: МЗС готове до візового режиму з Росією

На сьогодні майже 3 млн українців перебувають на території РФ.

Клімкін: МЗС готове до візового режиму з Росією
Фото: 24tv.ua

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що відомство у разі ухвалення рішення про введення візового режиму з РФ, готове його реалізувати. Про це повідомляє "112 Україна".

"Я вважаю, що навіть введення візового режиму в контексті контролю того, хто прибуває з РФ, нам мало. Ми повинні запровадити для цього біометричні паспорти, але потім ще й контроль тих, хто приїжджає", - сказав Клімкін.

За словами міністра, на сьогодні майже 3 млн українців перебувають на території РФ.

"І одночасно повинні зрозуміти, а що ж з нашими громадянами, які перебувають на території тимчасово окупованого Криму? Що Росія зробить в тому сенсі, щоб обмежити ці контакти?", - сказав Клімкін.

Він додав, що не проти введення візового режиму з Росією, але потрібен чіткий підхід і бачення того, що буде далі.

"Тому моя відповідь - однозначно так. Але це питання, яке потрібно вирішувати і в часі, і з погляду цих процедур, на основі чіткого підходу і розуміння, яким чином Росія буде намагатися це перебити, і наших громадян втягувати в обов'язкове російське громадянство. Цьому потрібно однозначно запобігти", - підкреслив міністр.

"Що стосується процедур, МЗС зробить все як потрібно. Готуємося, у нас є відповідний досвід, тому за МЗС в цьому плані не турбуйтеся", - додав він.

Нагадаємо, рішення ввести візовий режим було ухвалене Радою національної безпеки і оборони України ще в березні 2014 року, на самому початку російської агресії. Тоді на цей крок влада не зважилися. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк говорив, що в збереженні безвізового режиму зацікавлені багато українців, насамперед на сході і півдні України, які їздять в Росію на заробітки і мають родинні стосунки по той бік кордону. В результаті було вирішено посилити пропускний режим на кордоні з РФ.

У лютому 2016 року перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій разом з іншими депутатами зареєстрував постанову про припинення угоди про безвізовий режим між Україною і Росією.У травні 2017 року з'явилася інформація, що у Верховній Раді провели звірку голосів, щоб оцінити перспективу введення візового режиму з Росією.

1 червня 2017 року секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що питання візового режиму з Російською Федерацією "не просто назріло, а перезріло".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram