ГоловнаПолітика

Три роки президентства Порошенка

Цього року чергова річниця інавгурації Президента України пройде під знаком підготовки до введення безвізового режиму з Європейським союзом. Якщо ж до цієї події додати ратифікацію сенатом Нідерландів Угоди про Асоціацію і перемогу «Нафтогазу» в Стокгольмському арбітражі над «Газпромом», які трапилися зовсім поруч у часі, серед частини українців з'явилося відчуття, що нашій країні почало відчайдушно щастити. Але насправді сьогодні Україна лише почала пожинати плоди своїх зусиль, які докладала усі три останніх роки.

Фото: Politeka

Десятки зустрічей на вищому рівні і телефонних переговорів, сотні консультацій і ще величезний обсяг невидимою для стороннього ока роботи нарешті дав результат. Тому ми повинні розуміти, що не завжди наші бажання швидких, навіть моментальних, змін можуть бути реалізовані тут і зараз. Найчастіше для цього потрібні роки і роки важкої праці.

При цьому варто розуміти стартові умови - Україна після втечі Януковича швидше нагадувала руїну: розкрадена державна скарбниця (на рахунках казначейства залишилося тільки трохи більше ста тисяч гривень), розвалена армія, непрацюючий державний апарат і корумпована, ворожа до нової влади, силова вертикаль.

А анексія Криму та російська агресія на Донбасі не тільки поставили Україну перед необхідністю буквально на марші відновлювати армію, а й одномоментно позбавила країну більше ніж чверті промисловості. Тільки в 2016 році економічні втрати України від війни на Донбасі склали 20,4% ВВП.

За три роки вдалося не тільки відновити боєздатність армії, але і почати її реформування за стандартами НАТО. Завдяки цим реформам і переозброєнню (за допомогою США і Альянсу - для чого Президенту довелося провести безліч переговорів і зустрічей) українська армія не тільки протистоїть сепаратистам і російської військової машині, але і неухильно просувається вперед, з кожним днем вигризаючи у противника кілометри рідної землі. І так вже два роки.

Фото: EPA/UPG

При цьому економіка, що обслуговувала Сім'ю і ряд наближених до нього олігархів, вимагала невідкладної реанімації - з використанням жорстких непопулярних рішень. І це - при повному контролі олігархів над телебаченням - в тому числі і представників «Сім'ї Януковича» - та засиллям російських пропагандистів. Очевидно, що їх завдання - зробити все для того, щоб втопити Україну в невірі і песимізмі. Тому що вони вже втратили величезні статки і зараз мова йде про їхнє майбутнє. Як і про майбутнє сучасної Росії. Вся її ідеологія і пропаганда побудовані на образі убогої і неуспішної України. І тому наша успішність стане початком кінця режиму Путіна.

При цьому Україна не може дозволити собі неправові дії проти своїх опонентів. Власне кажучи, саме на це і розраховують в Москві і офісах Сім'ї. Що буде далі - досить подивитися на прецедент ЮКОСа. Після того, як компанію фактично відібрали у колишніх господарів, відбувся суд, який присудив Російської Федерації виплати в 50 млрд. доларів.

І саме тому навіть самоочевидні перемоги нам намагаються дискредитувати та представити як поразки. Найяскравіший приклад - просування медичної реформи, рух проти якої очолив кардіохірург Тодуров. Той, в Інституті якого за видані державою безкоштовні ліки з хворих беруть плату, а самі ліки закуповуються майже вдвічі дорожче ніж на ринку. У самого Тодурова виявився величезний будинок в 700 кв. м. на ділянці в 6 гектар елітної землі. Все це він ризикує втратити в результаті змін в країні і відчайдушно чинить опір.

Фото: Макс Требухов

Точно так само наші енергетичні олігархи ризикують втратити свої доходи, якщо на ринок України зайдуть конкуренти. Всі необхідні законодавчі рішення вже прийняті. Залишилося розділити плату за сам газ і його транспортування. Пам'ятаєте, з яким завзяттям проти цього виступили олігархічні ЗМІ? Просто європейські компанії на ринку приведуть до конкуренції і зниження цін для споживача, тобто нас з вами.

Навіть таку перемогу як отримання безвізового режиму і вступ в силу Угоди про Асоціацію України з ЄС намагаються дискредитувати і знецінити. Хоча саме ці вимоги разом з відставкою Януковича були головними вимогами Євромайдану. За фактом, Україна вскочила на останню сходинку потяга «золотого мільярда», який іде у майбутнє ...

В рамках нашої євроінтеграції Україна вже пройшла шлях більший, ніж вона подолала за попередні 20 років - про це говорять не тільки наші західні партнери, а й навіть об'єктивні критики. Якби кожен президент або прем'єр-міністр свого часу робив хоча б десяту частину того, що зроблено за останні три роки, наша країна сьогодні була б далеко попереду ...

Те ж саме стосується боротьби з корупцією. Подивіться, кожен день відбуваються затримання корупціонерів - держслужбовців, силовиків, митників, податківців... Чи не вперше в історії державна система подає ознаки здатності до самоочищення. При цьому необхідно твердо розуміти - без очищення середньої ланки загальне очищення - в тому числі на верхніх рівнях влади - неможливо. Це закон політичного і соціального розвитку, який не змогла обійти жодна інша країна.

За останній час активно почала працювати Генеральна прокуратура - нас чекає безпрецедентний історичний судовий процес над екс-президентом Януковичем, після якого країна ніколи не стане колишньою.

Фото: EPA/UPG

А новостворені НАБУ і НАЗК, нехай і викликають сьогодні нарікання, проте створюють інституційну основу для боротьби з корупцією. Саме такий шлях пройшла Румунія, яким зараз так захоплюються у нас.

Безумовно, сьогодні головною перешкодою в боротьбі з корупцією є суди. Однак вже не тільки прийняті необхідні закони, а й навіть внесені зміни до Конституції України. Президент України відмовився від значно числа своїх повноважень щодо впливу на судову систему (наприклад, тепер він не може створювати або ліквідовувати суди - це повноваження парламенту). Судді перестали бути кастою недоторканних, а зараз відбувається конкурс до Верховного суду, після чого поступово буде перезавантажено усю судову систему.

Але боротьба з корупцією полягає не тільки в переслідуванні злочинців, а й в демонтажі корупційної системи. Останнім часом скасовані сотні урядових документів, що регламентують роботу економіки. Крім цього, знайдено відповідь на найбільшу проблему - корупцію в державних закупівлях. Було прийнято рішення про створення та використання системи електронних закупівель ProZorro, що вже дозволило Україні заощадити 24 мільярди гривень бюджетних коштів. А зовсім недавно українська система державних закупівель Prozorro отримала міжнародну премію в сфері відкритого уряду Open Government Awards. Серед більш ніж 70 країн-членів Україна здобула перше місце.

Фото: 5.ua

Також був відкритий доступ до реєстрів, створено реєстр електронних декларацій. Все це не дає чиновникам і політикам, суддям і силовикам ховати свої статки. Щоб уникнути відповідальності більше двох тисяч суддів вже подали у відставку.

З ініціативи Президента був прийнятий закон, згідно з яким банкіри відповідають своїм майном перед вкладниками.

Можливо, всі перераховані вище зміни дадуть ефект вже через рік-півтора у вигляді різкого економічного прискорення, зростання доходів, інвестицій в країну. І тоді знову багато хто скаже, що Україні знову щастить.

Олександр Леонов, Виконавчий директор Центру «Пента»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram