ГоловнаПолітика

"Будівництво на місці Сінного ринку в Києві потрібно терміново припинити", - висновок Спілки архітекторів

У документі відзначено численні порушення закону забудовником.

"Будівництво на місці Сінного ринку в Києві потрібно терміново припинити", - висновок Спілки архітекторів
Фото: www.facebook.com/sergiy.gusovsky

Національна спілка архітекторів України виявила низку порушень законодавства під час забудови Сінного ринку в Києві. Професійний висновок віце-президент спілки Олена Олійник надала у відповідь на депутатський запит депутата Київради Ольги Балицької. Копію документа має LB.ua.

Зокрема, Спілка архітекторів вказала на 11 порушень українського законодавства та міжнародних норм. Незаконним там вважають знесення будівлі Сінного ринку, яку визнано пам'яткою архітектури - як цінний містобудівний об'єкт, - її повинні відновити.

Крім того, проектування об'єктів, розміщених у зоні охорони пам'яток історії та культури, повинно відбуватися виключно на конкурсних засадах, чого, на думку архітекторів, не зроблено.

"Отже, проектування торгово-офісного-житлового центру по вул. Воровського, 15а, вул. Гончара 38б, вул Гончара 48/2 у Шевченківському районі Києва не відповідає чинному законодавству і порушує Закон про архітектурну діяльність щодо проведення конкурсів. Таким чином, цей проект можна вважати незаконним", - йдеться у висновку.

Також містобудівні умови й обмеження видано на земельну ділянку по вулиці Воровського 17, яка вибула з цивільного обігу і не є дійсною.

Крім того, в Спілці архітекторів вказують на те, що проектна висота споруджуваного комплексу втричі перевищує допустимі норми, а щільність проживання - в 5-10 разів, згідно з генеральним планом Києва від 2002 року.

Ділянка, на якій ведуть будівельні роботи, примикає до буферної зони пам'ятки Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і заповідника національного значення "Софія Київська". Також у висновку йдеться, що історико-містобудівне обґрунтування, видане Міністерством культури, є непрофесійним "з погляду визначення містобудівних обмежень".

Крім того, акцентують архітектори, будівництво такого масштабного комплексу завдасть непоправної шкоди "Софії Київській".

"Отже, будівництво повинно бути визнано незаконним і негайно припинено. Необхідно оголосити конкурс на проектування ділянки забудови з урахуванням всіх містобудівних та пам'яткоохоронних вимог під наглядом Національної спілки архітекторів, а однією з умов конкурсу має бути відновлення будівлі Сінного ринку хоча б у зовнішніх формах", - йдеться в документі.

Нагадаємо, на місці Сінного ринку планують звести 14 будинків площею 113 тис. квадратних метрів. Висота будівель, згідно з проектом, - від шести до 22 поверхів. Навколо земельної ділянки, яку планують забудувати, є 9 пам'яток місцевого значення і 28 об'єктів культурної спадщини. На деяких із цих будівель після початку будівництва з'явилися тріщини. Активісти наполягають на зниженні щільності і висотності забудови, однак забудовник відмовився йти на компроміс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram