ГоловнаПолітика

Кабмін ліквідував Держекоінспекцію

Реформування систем контролю у сфері охорони довкілля відбуватиметься у три етапи.

Кабмін ліквідував Держекоінспекцію
Фото: Сергей Нужненко

Кабінет Міністрів затвердив концепцію реформування державного контролю у сфері охорони довкілля, що включає ліквідацію Державної екологічної інспекції.

Таке рішення було ухвалено на засіданні уряду.

Реформування відбуватиметься в три етапи.

Перший етап передбачає ліквідацію Держекоінспекції та створення з нуля Державної природоохоронної служби. Як зазначив у своїй доповіді міністр екології Остап Семерак, співробітників у новий орган будуть набирати через процедуру відкритого конкурсу, можливість переатестації він виключив.

На другому етапі буде оновлено законодавчу базу.

Третій етап передбачає впровадження нової системи моніторингу стану довкілля. Також передбачено проведення автоматичного моніторингу та фіксації правопорушень у сфері охорони навколишнього середовища та збільшення штрафів за такі порушення.

Крім того, запропоновано скасувати щорічні планові перевірки для малого і середнього бізнесу, якщо такий бізнес негативно не впливає на природу.

Семерак також підкреслив важливість взаємодії з територіальними громадами й органами місцевого самоврядування протягом проведення реформи.

Нагадаємо, Держекоінспекція забезпечує реалізацію держполітики у здійсненні нагляду у сфері охорони довкілля. У лютому Кабмін звільнив Андрія Заїку з посади голови Держекоінспекції. А на початку січня на прохання Семерака Кабінет Міністрів призначив службове розслідування щодо Заїки та відсторонив його з посади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram