ГоловнаПолітика

Мін'юст не вважає, що конкурс у Верховний Суд провалився

Підстав говорити про провал конкурсу немає, вважають у міністерстві.

Мін'юст не вважає, що конкурс у Верховний Суд провалився
Сергей Петухов
Фото: Макс Требухов

Міністерство юстиції не погоджується, що Вища кваліфікаційна комісія суддів провалила конкурс у Верховний Суд.

Про це сказав на круглому столі, організованому в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна і Реанімаційного Пакету Реформ, заступник міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов.

Він зазначив, що сьогоднішня процедура - безпрецедентна сама по собі. "Її немає в інших державах. Тому Вища кваліфікаційна комісія повинна була робити багато нового і в стислі терміни. За це їй потрібно подякувати і віддати належне. Організувати цей масштабний процес, розробити методологію, тести і просто організувати обробку такої кількості документів кандидатів - це дуже складний процес", - похвалив Пєтухов членів ВККСУ.

Він підкреслив, що комісія діє в рамках закону, і назвав несправедливими претензії з приводу того, що ВККСУ ігнорує висновки Громадської ради доброчесності про невідповідність кандидатів критеріям професійної етики. На його думку, негативний висновок щодо кандидата зобов'язує Вищу кваліфікаційну комісію більш ретельно розглянути цю кандидатуру, і поріг для проходження цього кандидата - вищий.

"Ще немає жодної підстави говорити про провал цього процесу. Фінальні рішення, що мають юридичне значення, приймає Вища кваліфікаційна комісія в повному складі. Це гарантія незалежності рішення і його об'єктивності, виходячи з кількості цих людей і того, що їх номінували різні політичні сили", - підсумував Пєтухов.

Нагадаємо, що після проходження етапу співбесід з конкурсу у Верховний Суд вибули 27 кандидатів. Долю ще 115 осіб, до яких були претензії у Громадської ради доброчесності, розглядатимуть на пленарних засіданнях. 239 кандидатів пройшли співбесіди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram