ГоловнаПолітика

РПР звинуватив Вищу кваліфікаційну комісію в підриві довіри до нового Верховного Суду

РПР звинуватив Вищу кваліфікаційну комісію в підриві довіри до нового Верховного Суду
Михаил Жернаков
Фото: Макс Требухов

Реанімаційний Пакет Реформ вважає, що Вища кваліфікаційна комісія суддів підриває довіру до нового Верховного Суду ще на етапі відбору його членів.

Про це на круглому столі, організованому в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна і Реанімаційного Пакету Реформ, сказав Михайло Жернаков, член Громадської ради доброчесності і член ради РПР.

За його словами, ВККСУ фактично проігнорувала 82% висновків ГРД про невідповідність кандидатів критеріям професійної етики і доброчесності. Комісія могла відхилити цих претендентів на посади у Верховному Суді ще на етапі співбесіди, але не зробила цього. Замість цього більшість кандидатів, до яких були претензії у ГРД, розглядатимуть під час пленарних засідань, які почнуться наступного тижня.

Серед них, повідомив Жернаков, - Ярослав Романюк, Валентина Симоненко, Павло Вовк.

"У цих випадках ми бачимо, що Вища кваліфікаційна комісія суддів тяжіє допитувати Громадську раду доброчесності прискіпливіше. У випадку з Валентиною Симоненко майже половину часу проводили співбесіду представника ГРД", - поскаржився Жернаков.

Він підкреслив, що якщо ВККСУ допустить у новий Верховний Суд одіозних кандидатів, то про жодну довіру до такого органу говорити не випадає.

Жернаков підкреслив, що ВККСУ зобов'язана провести пленарні засідання максимально відкрито і опублікувати і бали співбесід, і результати голосування за кожного кандидата, до якого були претензії в ГРД.

Нагадаємо, що після проходження співбесіди з конкурсу до Верховного Суду вибули 27 кандидатів. Долю ще 115 осіб будуть розглядати на пленарних засіданнях. 239 кандидатів пройшли співбесіди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram