ГоловнаПолітика

Аваков: "Мені хотілося б, щоб Порошенко зміг презентувати перезавантаження політичної системи"

Міністр МВС прокоментував імовірність конституційної реформи.

Аваков: "Мені хотілося б, щоб Порошенко зміг презентувати перезавантаження політичної системи"
Фото: 24tv.ua

Міністр МВС Арсен Аваков вважає, що дуалізм між різними гілками влади, який сьогодні існує в Україні, необхідно усунути. Про це він розповів в інтерв'ю програмі "Лівий берег з Сонею Кошкіною", коментуючи можливість конституційних змін найближчим часом.

"Це - моя філософія. Я на цьому стою багато років і завжди про це говорю. Дуалізм слід викорінити не тільки в повноваженнях між Президентом і урядом, а й у керівництві збройними силами. Скажу відверто: СБУ повинна бути спецслужбою, а не правоохоронним органом, - зазначив Аваков. - Через те, що СБУ продовжує бути правоохоронним органом, це заважає блискучим професіоналам, які там працюють, себе належно проявити".

"Я вам відкрито говорю: наша політична сила - Арсеній Яценюк, я, Олександр Турчинов і кілька інших наших політиків - запропонувала цей дискурс. Ми вважаємо, що це потрібно покласти на стіл і обговорювати. Дуже скоро від цього нікуди буде подітися - обговорювати доведеться усім миром, оскільки це стосується кожного", - зазначив міністр МВС.

Проекту ймовірної конституційної реформи як такої, за його словами, на цей момент немає, але "коли-небудь настане момент, коли про нього можна буде говорити".

"Мені хотілося б, щоб Порошенко зміг презентувати перезавантаження політичної системи, якій би повірили і люди, і політичні еліти. Щоб вони направили свою енергію не на боротьбу один з одним і викриття, а - консолідовано - на який-небудь дуже серйозний економічний проект, який підняв би Україну", - заявив Аваков.

При цьому він відкинув ідею об'єднання БПП і "Народного фронту" в єдину партію.

"Я в цьому не впевнений. Час буде пропонувати ті чи інші формати подальшого політичного життя. Я знаю, що партії взагалі непопулярні зараз. І причина - ті самі втома і розчарування в суспільстві... Партія є формою делегування довіри. Тому я думаю, що коли ми підійдемо до виборів, суспільству будуть запропоновані конкурентні формати, з яких люди повинні вибирати, кому вірити. Це буде вибір принципів", - додав Аваков.

При цьому він не виключає, що восени може постати питання про формування нової коаліції:

"Я цього (нової коаліції - ред.) не виключаю. Але кажу радше не про нову коаліцію, а про якийсь документ чи суспільний договір, коли різні політичні сили сядуть і поговорять нарешті відкрито і відверто. Скажуть: знаєте що, питання національних інтересів - поза обговоренням; державної незалежності і національних кордонів України - теж; дозволяти аборти - питання дискусійне, як і те, 75% чи 86% української мови має бути на телебаченні. Це буде чесно перед суспільством", - резюмував міністр внутрішніх справ. Також він вважає, що Президент Петра Порошенка має шанс на другий термін.

Докладно про це читайте в повному тексті інтерв'ю "Арсен Аваков: «Ми відчуваємо гігантську протидію. Той самий Клименко, сидячи в Москві, інвестує в неї величезні кошти»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram