ГоловнаПолітика

Співробітники НАБУ прийшли з обшуком до голови Окружного адмінсуду Києва (оновлено)

З кабінету голови суду винесли системний блок.

Співробітники НАБУ прийшли з обшуком до голови Окружного адмінсуду Києва (оновлено)
Судья Павел Вовк
Фото: oask.gov.ua

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) проводить обшуки в Окружному адміністративному суді Києва.

Про це повідомив у Фейсбуці суддя - спікер Окружного адмінсуду Богдан Санін.

"Ранок у суді почався незвично. В суді з 7-ї ранку відбуваються обшуки, які проводять люди зі схожими нашивками, як у НАБУ", - написав він.

Заступник голови суду Євген Аблов пов'язав проведення обшуків з тим, що в Окружному адмінсуді розглядають дві справи проти НАБУ. В одній - громадська організація оскаржує створення Громадської організації при НАБУ, в іншій - організація оскаржує призначення першого заступника директора бюро Гізо Углави.

"Суддя Аблов учора був на допиті в НАБУ (як свідок) і підтвердив у протоколі допиту факт втручання НАБУ в судовий процес з розгляду справ, де стороною є НАБУ. Імовірно, суд який дав санкцію на обшук - районний суд міста Львова", - додав Санін.

Оновлення. Судово-юридична газета повідомляє, що обшуки проходять у кабінеті голови ОАСК Павла Вовка, самого судді немає. З офісу Вовка винесли системний блок комп'ютера.

Це також підтверджує агентство "Українські новини" з посиланням на джерело в НАБУ: обшуки пов'язані зі справою про незаконне збагачення Вовка. Обшуки проходять також у будинку голови суду.

Згідно з декларацією Вовка, він має колекцію картин, ікон, марок і монет. Також Вовк має автомобіль Acura MDX 2008 року випуску і квартиру в Києві. Крім того, він задекларував 28 тис. доларів і 18 тис. євро готівки.

Вовк - кандидат на посаду судді Верховного Суду, Громадська рада доброчесності мала претензії до нього. ГРД поставила під сумнів дані декларації кандидата, оскільки він є власником досить дорогого майна. Питання виникли також до поїздок за кордон. Оскільки Вовк усе життя працює на державних посадах, то у ГРД виникли питання про джерела коштів, на які він придбав це майно.

Програма "Схеми" раніше повідомляла, що 2013 року Вовк літав у Норвегію на приватному літаку, вартість оренди якого перевищує його річний дохід.

Оновлення 13:50. Прес-служба НАБУ підтвердила, що обшуки проводять у рамках кримінального провадження за фактом можливого незаконного збагачення голови ОАСК (ч. 2 ст. 368-2 Кримінального кодексу), розпочатого 9 грудня 2016 року.

"Будь-які заяви про можливий зв'язок між слідчими діями НАБУ і адміністративними провадженнями ОАСК про діяльність Бюро, зокрема зі справою про оскарження призначення першого заступника директора Національного бюро Гізо Углави, відверто спекулятивні і не мають підтвердження", - заявили в НАБУ.

Нагадаємо, 2015 року міністр юстиції Павло Петренко пригрозив звільненням усьому Окружному адмінсуду Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram