ГоловнаПолітика

Підставою для справи проти Углави став рапорт заступника голови СБУ, - НАБУ

У Бюро вважають провадження безпідставним, а його розслідування - безперспективним.

Підставою для справи проти Углави став рапорт заступника голови СБУ, - НАБУ
Фото: 112.ua

Підставою для відкриття кримінального провадження проти першого заступника голови Антикорупційного бюро Гізо Углави став рапорт першого заступника голови Служби безпеки України.

Про це повідомляє пресс-служба НАБУ.

"Сьогодні генеральний прокурор України, відповідаючи на запитання журналістів щодо мотивів відкриття справи проти першого заступника директора НАБУ, послався на заяви юридичних компаній і народних депутатів. Однак він забув сказати, що підставою для відкриття кримінального провадження став рапорт першого заступника голови СБУ, який, за збігом обставин, є фігурантом кримінального провадження за фактами незаконного збагачення, яке розслідують детективи бюро", - йдеться в повідомленні НАБУ в фейсбуці.

У НАБУ заявляють, що провадження є безпідставним, а його розслідування - безперспективним.

"Гізо Углава не порушував законодавство про громадянство. Згідно з Конституцією Грузії, громадянство Грузії втрачається автоматично за умови набуття громадянства іншої країни. Крім того, між Україною і Грузією діє Угода про спрощений порядок набуття та припинення громадянства громадянами України і Грузії, які постійно проживають на території тієї чи іншої країни і запобігання випадків безгромадянства та подвійного громадянства. За цією угодою дата оформлення громадянства однієї країни є датою припинення громадянства іншої", - відзначають у НАБУ.

У НАБУ заявляють, що Гізо Углава втратив громадянство Грузії тоді, коли набув українське - 17 квітня 2015 року. "Отже, його призначення на посаду першого заступника Національного антикорупційного бюро було здійснено відповідно до законодавства України", - сказано в заяві.

Також у Бюро заявляють про безпідставність звинувачень про нібито несплату податків, тому Углава подав декларацію за 2016 рік 25 квітня 2017 року, а податки повинні бути сплачені до 1 серпня.

"За таких умов Національне антикорупційне бюро розцінює дії співробітників ГПУ як злочинні, спрямовані на надання незаконного тиску на працівників НАБУ. За вказаними фактами Управління внутрішнього контролю Національного бюро зареєструвало кримінальні провадження за фактами службового підроблення та втручання в діяльність першого заступника директора НАБУ", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 24 травня стало відомо, що ГПУ почала розслідування проти Углави за підозрою в ухилянні від сплати податків і приховуванні громадянства Грузії під час прийому на роботу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram