ГоловнаПолітика

"Укртелеком" узявся блокувати "ВКонтакте" і "Одноклассники"

Провайдери розійшлися в думці, чи можливе блокування.

"Укртелеком" узявся блокувати "ВКонтакте" і "Одноклассники"
Фото: pixabay.com

Компанія "Укртелеком" розпочала роботи з блокування доступу до російських сайтів, що потрапили під санкції.

Про це Українські новини повідомив директор із корпоративних комунікацій "Укртелекому" Михайло Шуранов.

"Укртелеком виконує вимоги указу Президента України №133/2017 про заборону надання послуг доступу до переліку веб-ресурсів, які деталізовані в тексті указу. Процес доволі складний і вимагає певного часу, з огляду на значну кількість ресурсів. Роботи вже розпочато", - зазначив він.

За словами Шуранова, роботи триватимуть від кількох днів до тижня.

Інтернет-провайдер "Ланет" заявив виданню LIGA.net, що може заблокувати сайти, що потрапили під санкції, протягом декількох хвилин.

"Ланет може заблокувати ці сайти протягом декількох хвилин. Ніякої додаткової техніки для цього не потрібно. Така ж ситуація повинна бути й у більшості великих провайдерів. У невеликих провайдерів можуть виникнути проблеми як із серверними потужностями, так і з софтом", - повідомили там.

Тим часом один із найбільших інтернет-провайдерів компанія "Тріолан" заявила, що наразі не знає, як технічно реалізувати рішення про санкції, а в Інтернет-асоціації України відзначили, що здійснення блокування російських сайтів, що потрапили під санкції, українськими провайдерами поки технічно неможливо. Там вважають, що для реалізації рішення про санкції провайдерам потрібен час і великі кошти на переоснащення обладнання та зміна топології мережі.

Представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига вказав на те, що, згідно з українським законодавством, блокування будь-яких інтернет-ресурсів можливе тільки в судовому порядку.

"У нашому законодавстві не передбачено обмеження доступу до сайтів без рішення суду. Тобто, якщо є рішення, то доступ може бути обмежений. Іншої процедури не існує", - сказав він, повідомляє УНІАН.

Нагадаємо, рішенням РНБО, яке Президент Петро Порошенко ввів в дію у вівторок, розширено список фізичних і юридичних осіб РФ, щодо яких введено санкції. До розширеного переліку увійшли 1228 фізичних і 468 юридичних осіб. Зокрема, в Україні буде заборонено доступ до соцмереж "ВКонтакте" і "Одноклассники", а також до Mail.ru і "Яндекса".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram