ГоловнаПолітика

Суд ООН визначив графік розгляду справи України проти Росії

Розгляд затягнеться на роки.

Суд ООН визначив графік розгляду справи України проти Росії
Заседание по Украине в Международном суде ООН
Фото: EPA/UPG

Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй визначив графік розгляду справи України проти Росії до літа 2019 року.

Як повідомляється на сайті Міністерства закордонних справ, 12 травня в Гаазі (Нідерланди) відбулася нарада делегацій сторін у справі України проти Росії під головуванням голови Міжнародного суду ООН Ронні Абрахама.

За результатами зустрічі було визначено графік подальших процедур у справі, згідно з яким Україна повинна подати письмовий меморандум до 12 червня 2018 року, а Росія свій зустрічний меморандум - до 12 липня 2019 року.

Строки подання меморандуму - 13 місяців - відповідають намірам української сторони.

Результати засідання, яке мало процедурний характер, будуть оформлені наказом голови суду.

Нагадаємо, 19 квітня суд ООН виніс проміжне рішення за позовом України проти РФ. На думку суддів, докази України про фінансування Росією тероризму - недостатні, тому в забезпечувальних заходах у цій частині позову відмовлено.

Водночас суд вирішив забезпечувальні заходи в іншій частині позову - про дискримінацію етнічних українців і кримських татар в тимчасово окупованому Криму. Зокрема, він зобов'язав Росію дозволити роботу Меджлісу кримськотатарського народу і надати доступ до навчання українською мовою в Криму.

Як на Росію, так і на Україну покладено зобов'язання уникати порушення конвенції про расову дискримінацію. Також суд зажадав зробити все необхідне, щоб залагодити конфлікт на Донбасі мирним шляхом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram