ГоловнаПолітика

Прокуратура планує до кінця року завершити справу про депортацію кримських татар

Проводиться демографічна експертиза, яка встановить кількість виселених людей.

Прокуратура планує до кінця року завершити справу про депортацію кримських татар
Гюндуз Мамедов
Фото: 368.media

Розслідування кримінального провадження про депортацію радянською владою кримських татар у травні 1944 року прокуратура Криму (базується в Києві) завершить цього року.

Про це в ефірі радіо "Крим.Реалії" повідомив прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов.

"Ми розслідуємо кримінальне провадження за фактом насильницького переселення представниками органів державної влади Радянського Союзу в травні-липні 1944 року, де понад 255 тисяч представників кримськотатарського народу з території кримської автономної РСР були переселені в непристосовані для проживання місця", - розповів Мамедов.

За словами прокурора, демографічна експертиза проводиться з метою встановлення кількості виселених людей.

"Справа, природно, має свою специфіку. Насамперед те, що з того моменту минуло 70 років. Основні письмові документи опинилися на території інших держав. Є необхідність встановлення великої кількості потерпілих та свідків. З метою встановлення кількості виселених людей у 1944 році, ми призначили демографічну експертизу, я думаю, що незабаром її буде завершено. В цьому році ми цю справу закінчимо", - підкреслив Мамедов.

Нагадаємо, що влітку 2016 року прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом вчинення злочину з ознаками геноциду щодо депортації кримських татар із Криму в 1944 році.

В Україні вже був прецедент кримінального розгляду з приводу історичних подій.

У 2010 році український суд розглянув кримінальну справу про Голодомор 1932-1933 років і визнав тодішнє керівництво СРСР і УРСР винними в здійсненні геноциду українського народу (частина 1 статті 442 Кримінального кодексу України). Суд визнав, що голод був організований Йосипом Сталіним (Джугашвілі), В'ячеславом Молотовим (Скрябіним), Лазарем Кагановичем, Павлом Постишевим, Станіславом Косіором, Власом Чубарем і Менделем Хатаєвичем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram