ГоловнаПолітика

Інститут нацпам'яті призупинив легалізацію польських пам'яток в Україні

Щонайменше 105 польських пам'ятників та пам'ятних знаків на території України є нелегальними.

Інститут нацпам'яті призупинив легалізацію польських пам'яток в Україні
Демонтаж памятника героям УПА в Грушовичах.
Фото: portalprzemyski.pl

Після інциденту в селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі, де 26 квітня за згодою місцевої влади демонтували пам'ятник воїнам УПА, Український інститут національної пам'яті оголосив, що зупиняє роботу з пошуку та легалізації польських пам'яток в Україні.

"Інститут ініціює перед Державною міжвідомчою комісією у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни і політичних репресій призупинення надання дозволів на проведення робіт з пошуку і впорядкування поховань польських місць пам'яті в Україні", - йдеться в заяві УНІП.

В Інституті нацпам'яті стверджують, що руйнування братської могили воїнів УПА в Грушовичах є 15-м поспіль актом наруги над місцями пам'яті українського народу в Польщі, вчиненим з 2014 року.

"Ці випадки залишаються без розгляду польськими правоохоронними органами.

Польська влада не відновлює знищених пам'яток. Водночас за той же період в Україні було скоєно 4 акти наруги над польськими місцями пам'яті, і щоразу українська влада в найкоротші терміни відновлювала меморіальні об'єкти в їхньому первісному вигляді, а за фактами вандалізму порушувалися кримінальні справи", - йдеться в заяві.

Відсутність належної реакції польської влади на системне знищення українських місць пам'яті в Польщі змусила український інститут призупинити процес легалізації польських меморіальних об'єктів на території України.

Як зазначається, щонайменше 105 польських пам'ятників та пам'ятних знаків, споруджених на території України в період з 1991 по 2017 рр., є нелегальними.

Нагадаємо, 26 квітня в селі Грушовичі розібрали пам'ятник воїнам УПА, побудований на місцевому кладовищі 23 роки тому. Монумент, встановлений місцевими українцями, демонтували діячі польських націоналістичних організацій. Під час руйнування пам'ятника був присутній староста громади, на території якої розташоване кладовище. Монумент зруйнували за дозволом місцевої влади як "незаконно встановлений".

Протягом кількох останніх років пам'ятник воїнам УПА в Грушовичах неодноразово пошкоджували і оскверняли - обливали фарбою, розписували вульгарними і антиукраїнськими написами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram