ГоловнаПолітика

У Польщі розібрали пам'ятник воїнам УПА

Демонтаж монумента був санкціонований владою.

У селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі 26 квітня розібрали пам'ятник воїнам УПА, побудований на місцевому кладовищі 23 роки тому.

Грушовичі розташовані поряд з містом Перемишль, де є велика українська громада. Як повідомляє перемиський інтернет-сайт portalprzemyski.pl, монумент, встановлений місцевими українцями, демонтували діячі польських націоналістичних організацій. При руйнуванні пам'ятника був присутній староста громади, на території якої розташоване кладовище. Монумент зруйнували за рішенням місцевої влади як "незаконно встановлений".

Молоді люди, одягнені в чорні футболки з "антибандерівською" символікою, зняли з аркоподібного монумента металевий тризуб, а сам пам'ятник розібрали на фрагменти. Діячі націоналістичних організацій, яких цитує перемиський сайт, обіцяють продовжити демонтаж "нелегальних об'єктів, присвячених УПА".

Протест із приводу демонтажу пам'ятника на кладовищі в Грушовичах заявило Об'єднання українців Польщі, пише "Радіо Свобода". Організація назвала подію "черговою антиукраїнською провокацією". Об'єднання українців Польщі наголошує, що демонтаж українського монумента проведено за два дні до 70-річчя операції "Вісла". Заходи, присвячені цій даті, проходитимуть у Перемишлі з 28 квітня до 1 травня, і організація не відкидає, що польські радикали хочуть спровокувати конфлікт з українською громадою.

Об'єднання українців Польщі закликало польський уряд до рішучої реакції на антиукраїнську провокацію і до протидії приниженню національної гідності українців.

Упродовж декількох останніх років пам'ятник воїнам УПА в Грушовичах неодноразово пошкоджували і оскверняли - обливали фарбою, розписували вульгарними й антиукраїнськими написами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram