ГоловнаПолітика

В Одесі заарештовано колишнього топ-менеджера Одеського НПЗ

Він фігурував у схемі Курченка про незаконну торгівлю нафтопродуктами.

В Одесі заарештовано колишнього топ-менеджера Одеського НПЗ

Приморський районний суд Одеси в суботу, 22 квітня, заарештував колишнього заступника гендиректора Одеського нафтопереробного заводу.

Про це повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган у фейсбуці.

Його затримали 21 квітня в аеропорту "Бориспіль".

Слідство вважає, що він фігурував у "схемі Курченка" і відповідав за організацію фіктивного вивезення нафтопродуктів через завод. Під його керівництвом на ОНПЗ оформлено фіктивне вивезення в межах реекспорту через підприємство понад 700 тисяч тонн світлих нафтопродуктів, які фактично реалізували через підконтрольні фіктивні підприємства на території України без обов'язкових митних платежів.

У результаті таких дій державний бюджет недоотримав 2 млрд гривень.

Його повідомили про підозру за ч.1 ст.255 (участь у злочинній організації), ч.4 ст.28, ч.3 ст.212 (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, вчинене злочинною організацією), ст.366 (службова підроблення).

Одеський НПЗ деякий час входив до складу групи СЕПЄК Сергія Курченка, який купив його в російського "Лукойлу".

У 2012-2014 роках на територію України задля подальшого транзиту ввозили нафтопродукти, які насправді продавали в країні без сплати податків і зборів. Перевалка здійснювалася через термінал ТОВ "Лагуна-Рені". Ця структура володіє терміналом перевантаження зрідженого газу з наземного і водного транспорту в порту Рені на Дунаї потужністю близько 300 тис. тонн на рік, зі сховищем ємністю 3 тис. кубометрів.

Нагадаємо, що Сергій Курченко проходить підозрюваним у декількох кримінальних справах. Зокрема, йому закидають розкрадання 5,6 млрд гривень, які належали Національному банку, Укргазбанку, ПАТ "Аграрний фонд", вкладникам Брокбізнесбанку і Реал Банку, а також понад 2 млрд гривень під час операцій зі зрідженим газом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram