ГоловнаПолітика

Агентство з повернення активів планує розпочати роботу восени

Рішення про його створення ухвалили понад рік тому.

Агентство з повернення активів планує розпочати роботу восени
Антон Янчук
Фото: minjust.gov.ua

Національне агентство України з повернення активів, отриманих корупційним шляхом, планує розпочати роботу восени.

Про це сказав керівник агентства Антон Янчук в інтерв'ю "Апострофу".

"Є функція розшуку активів, її логіка в тому, щоб сприяти правоохоронним органам у розшуку тих потенційних об'єктів арешту, яких вони самі не знаходять. Є функція управління арештованим майном, є функція створення і ведення єдиного державного реєстру арештованого майна. Для кожної з цих функцій потрібен різний інструментарій, тому запуск кожної залежить від того, як швидко цей інструментарій буде отримано", - заявив він.

Янчук заявив, що спочатку, швидше за все, запрацює функція розшуку, тому що "якийсь первинний об'єм доступу до баз даних ми отримаємо орієнтовно до середини або кінця літа", і тільки потім функція управління, для запуску якої потрібно прийняти близько 30 підзаконних актів.

"Моя задача в тому, щоб у 2017 році агентство змогло виконувати функцію розшуку й управління, нехай не на 100% і не зі 100% доступом до баз даних. Ми бачимо приклади інших нових органів державної влади, які теж мають широкий доступ до баз даних на папері, але де-факто 1,5-2 роки вони не отримують повного доступу, тому було б дуже необачно говорити про те, що до кінця 2017-го я отримаю повний доступ до всіх баз даних в Україні. Але якийсь номінальний обсяг доступу, який дозволить розпочати виконувати функцію, однозначно в нас буде. Думаю, якщо амбітно дивитися на це питання, то восени ми зможемо виконувати функцію розшуку та управління", - розповів чиновник.

Нагадаємо, в лютому 2016 року уряд прийняв постанову про створення Нацагентства з повернення активів. Воно буде центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом.

7 грудня 2016 року головою Нацагентства призначили Антона Янчука, який до цього обіймав посаду заступника міністра юстиції.

Робота агентства - одна з вимог Євросоюзу для надання Україні безвізового режиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram