ГоловнаПолітика

Ємець закликає кандидатів у Верховний Суд не оскаржувати результати конкурсу

Нардеп має намір ініціювати зміни в законодавство

Ємець закликає кандидатів у Верховний Суд не оскаржувати результати конкурсу
Леонид Емец

Народний депутат від фракції «Народний фронт» Леонід Ємець закликає кандидатів у Верховний Суд не оскаржувати результати конкурсу. Про це він заявив в інтерв'ю LB.ua.

"План "реваншистів" (представників колишньої влади - ред.) полягав у тому, щоб зупинити конкурс у Верховний Суд. Термін його проведення визначено в законодавстві і становить півроку. Отже, оголосити новий конкурс було б неможливо. Такого безладу тільки очікує Конституційний Суд, до складу якого досі входять п'ять суддів, які вчинили конституційний переворот на користь Януковича. Нагадаю також, що нинішній склад Верховного Суду звернувся в КС (в жовтні 2016 року - ред.) для визнання неконституційною судову реформу в частині ліквідації Верховного Суду і вищих спеціалізованих судів", - зазначив Ємець.

"Тому я закликаю тих конкурсантів, які вибули з конкурсу, не подавати позови до суду і не підігрувати тим, хто хоче зірвати формування нового Верховного Суду", - додав він.

Нардеп закликав ВККС оприлюднити роботи всіх конкурсантів, а також методику їх оцінювання після проведення співбесід із кандидатами.

"Якщо ВККС не захоче відкривати роботи ані зараз, ані після співбесіди, я внесу на цьому тижні законопроект, яким буде передбачено гарантії прозорості конкурсних процедур, а саме: оприлюднення персональних результатів тестів і практичних завдань конкурсантів. Це буде стосуватися і того конкурсу у Верховний Суд, який відбувається зараз, і майбутніх. Щоб той, хто буде перевіряти роботи, знав, що його також перевірятимуть після завершення конкурсу. Це буде дисциплінувати членів конкурсної комісії, щоб вони використовували загальні методики й уникали суб'єктивного фактора", - розповів Ємець.

"Сподіваюся, до наступного відбору у Верховний Суд ці поправки стануть частиною законодавства. Тож ми дамо можливість тим, хто вважає, що його сьогодні оцінили несправедливо, реабілітуватися і брати участь у наступних етапах конкурсу з прозорішими правилами", - додав він.

Нагадаємо, народний депутат від фракції «Народний фронт» Леонід Ємець заявив в інтерв'ю LB.ua, що деякі члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів застосували власну методику оцінки робіт під час другого етапу конкурсу у Верховний Суд.

Як відомо, після другого етапу конкурсу у Верховний Суд - практичного завдання з написання судового рішення - зі змагання вибули 182 учасники. Згодом Вища кваліфікаційна комісія повернула в конкурсну гонку 44 кандидатів, які за підсумками першого і другого етапів набрали прохідний бал. Серед вибулих з конкурсу виявився суддя Верховного Суду Олександр Волков, народні депутати Руслан Сидорович (фракція «Самопоміч») і Леонід Ємець («Народний фронт»). Останній набрав найменшу кількість балів - 29 - серед усіх конкурсантів, які претендують на посаду судді у Вищій адміністративній палаті Верховного Суду. Хоча на попередньому етапі (тестуванні) показав високий результат і отримав 77 балів з 90.

Заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов вважає, що новий склад Верховного Суду слід сформувати щонайпізніше в червні цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram