ГоловнаПолітика

Рішення про абонплату за газ має бути призупинено, - Порошенко

"Без діалогу з людьми такі рішення не приймаються".

Рішення про абонплату за газ має бути призупинено, - Порошенко
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко вважає, що рішення Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг про введення абонентської плати за газ слід призупинити.

Про це повідомляють на сайті президента.

"Без діалогу з людьми такі рішення не ухвалюють", - заявив Порошенко.

"Дію цієї постанови має бути призупинено! Звертаюся до Уряду та НКРЕКП знайти узгоджене рішення, яке передбачало б непідвищення тарифів і поширення субсидій на всі види платежів для всіх, хто цього потребує", - зазначив

президент.

Нагадаємо, з 1 квітня ціна на газ для населення буде розділена на дві складові: на ціну газу як товару (4 942 гривень/тис. куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії 3,2%) і абонплату за підключення до мереж.

Таку абонплату встановлює профільна Нацкомісія на підставі приєднаної потужності кожного споживача (типу газового лічильника). У тариф закладено витрати "Укртрансгазу" на транспортування газу магістральними газопроводами до газорозподільних систем (близько 23% у структурі тарифу). За оцінками комісії, абонплата складе близько 92 гривень на місяць для найбільш поширеного лічильника.

Зараз установлено кінцеву ціну на газ для населення в розмірі 6 879 гривень/тис. куб. м з урахуванням усіх витрат на транспортування, податки та торгові націнки.

Міністр соцполітики Андрій Рева заявив, що введення абонплати не призведе до підвищення ціни на газ, однак прем'єр Володимир Гройсман повідомив, що подорожчання все-таки буде і воно стане суттєвим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram